Közép-Európa felismerése Kínáról

2020. április 26. 19:14

Közép-Európa a globális értékláncok átalakulásának nagy nyertese lehet, ha nem Pekinggel osztja meg az ágyát.

2020. április 26. 19:14
A. Wess Mitchell
The American Interest

„De a közép-európaiak rövidesen megbánhatják, hogy Kínával ölelkeznek. Talán nem is értik, hogyan hozza előtérbe a COVID-19 járvány az aszimmetrikus kapcsolatok korábban rejtett fenyegetéseit.

Először is ott van a gazdasági probléma. Amíg Kína dübörgött, képes volt olyan presztízsprojektekre költeni, mint az Egy övezet - egy út Kezdeményezés (BRI), miközben a hazai növekedés sem forgott kockán. Ezt a folyó fizetési mérleg hatalmas többlete tette lehetővé, amit a rengeteg kivitel és a nyugati befektetések áramlása tett lehetővé.

A COVID-19 megnehezítheti Pekingnek e modell folytatását. Kína továbbra is a világ legnagyobb exportorientált gazdasága lesz. De vannak jelek, amik arra mutatnak, hogy a nyugati cégek nagyobb kockázatot látnak a kínai termelésben és a Kína-központú ellátási láncokban, és diverzifikálni fognak. Egy friss jelentés szerint a válság utáni BRI-adósságválságok olyan mértékben kényszerítik majd Kínát adósságai újratárgyalására, amibe korábban bele sem mertek gondolni. Ez pénzbe és időbe kerül majd Pekingnek, és ütközik a hazai stabilizálás projektjével. Az olyan projektek, mint a BRI, szinte biztosan alacsonyabb prioritást és kevesebb forrást kapnak majd, mint a válság előtt.

[...]

A COVID után az Egyesült Államoknak együtt kellene működnie az EU-val, hogy a Három Tenger befektetési alapot a BRI-finanszírozás versenytársává tegye. Brüsszelnek, ami eddig rossz szemmel nézte a kezdeményezést, úgy kellene rá tekintenie, mint a nyugati jelenlét növelésének eszközét – Oroszország és Kína kárára.

Közép-Európának jó esélye van arra, hogy a globális értékláncok átalakulásának nagy nyertese legyen. Ahogy a Nyugat egyre több termék előállítását vonja ki Kínából, szükség lesz egy alternatívára, ami politikailag szabad és stratégiailag megbízható. Közép-Európa csak akkor játszhatja ezt a szerepet, ha nem Pekinggel osztja meg az ágyát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Daily
2020. április 27. 12:59
'Kínai állami médiatudósítások szerint az ország hivatalosan még nem indította el a digitális jüan forgalmazását, de már tesztelni kezdte a Hopej tartományban lévő Xiong'an városban, Pekingtől délnyugatra. A tesztben 19 vállalat vesz részt, közülük három amerikai: a McDonald's, a Starbucks és a Subway. Az ország központi bankja, a Kínai Népbank az elmúlt néhány évben kifejlesztette a digitális valutáját. Kína digitális jüanját a kínai jegybank fogja kiadni, mellyel a kormányzat célja a digitális fizetések megkönnyítése és gyorsabbá tétele.' Amerikai cégek sem veszik figyelembe mit akarnak a saját politikusaik és azok tanácsadói nekünk miért kellene?
Hattori
2020. április 27. 11:13
az usából nekünk eddig semmi hasznunk nem volt! anno a kínai kincses flotta mindehol felvirágzást hozott, ahol kikötöttek. az usa meg csak bevárásrolta magát stratégiai, nemzetgazdasági jelentőségű iparágakba, és dróton rángatta azután a független országokat... vagy fegyverrel vette el, ami kellett. Kína másképp viselkedik.... a távoli térségekben. új selyemút épül, és jó, ha a részesei leszünk.
Biivisz
2020. április 27. 10:17
"Közép-Európa ... nagy nyertes... lehet, ha nem Pekinggel osztja meg az ágyát." Hanem Washingtonnal. Naná ... !!!
tolan
2020. április 27. 10:13
Mondta egy csatornán-túli ember: Angliának nincsenek barátai, csak érdekei...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!