Koronavírus, gazdasági válság és Orbán Viktor

2020. április 28. 11:38

Felesleges Orbán Viktor és Matolcsy György válságkezelését értékelni, mert amit ők csinálnak, az nem válságkezelés.

2020. április 28. 11:38
Büttl Ferenc
Mérce

„Az MNB és elnöke bejelentett intézkedései egy picit jobban válságkezelő jellegűeknek tűnnek – nem is tudom, talán a szakmaiság maradéka, talán a jegybankelnök nagyobb személyes autonómiája okán –, de amit a kormány csinál, az nem válságkezelés, tehát nem is értékelhető, minősíthető ekként. A kormány úgynevezett válságkezelése nem más, mint arra tett kísérlet, hogy a NER ne omoljon Orbán Viktor fejére. Ötlettelen, gyenge kísérlet, inkább kommunikáció, mint valódi cselekvés, amely idegesen feszeng a korábbi években sziklaszilárdságúvá vált NER-dogmák által kijelölt térben.

Kínos és végtelenül szomorú látni, hogy az a rendszer, amely a nemzeti tőkésosztály megteremtésére építette eddigi politikáját – ami a Fidesz politikai elitjének és a hozzá lojális csoportok eredeti tőkefelhalmozásaként értelmezhető –, hogyan küszködik abban a helyzetben, amikor munkások, alkalmazottak, a kisvállalkozók tízezrei veszítik el naponta a megélhetésüket, lesz oda az addigi »biztonságuk«. Az a biztonság, amely számukra sosem volt meg ebben a rendszerben, csupán annak illúzióját teremtették meg számukra.

A NER-ben ugyanis a biztonság csak a kiemelt kevesek számára adott, a sokaság számára nem létezik, és nem is létezett soha. Csak a kiválasztottak élvezhetik azt a biztos gyarapodást (legyen az gyorsabb vagy lassabb), amelynek záloga a közös sokból (befizetett adók, EU-s források) keveseknek, az ő zsebüknek megtömése.

Orbán Viktor nem légvárra építette rendszerét. Nem a semmiből vette el, ami szerinte neki és a nemzeti tőkéssé gyúrandó nemzeti politikai elitnek jár. A NER az elmúlt évtized világgazdasági konjunktúrájára és a beáramló EU-s forrásokra épült. A világgazdasági konjunktúra magasra emelte az exportvezérelt német gazdaságot és ebbe kapaszkodni Magyarország számára jó ötletnek tűnt. Orbán Viktor nem találta fel a spanyolviaszt, csak továbbfejlesztette elődei örökségét: a magyar gazdaságot a német ipar kényelmes hátsó udvarává tette (vö. összeszerelő üzem).

Azonban a koronavírus-járvány és a gazdasági válság – ha véget nem is vetettek a hazai konzervatív politikai elit tőkefelhalmozási lehetőségeinek – de erősen korlátozzák azt. A válság természeténél fogva a munkásokat, alkalmazottakat, kistulajdonosokat, egzisztenciák tömegét sodorja el, nagyon nehézzé vagy lehetetlenné téve a megélhetést. Orbán Viktor ezzel a helyzettel nem tud mit kezdeni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Heaven
2020. április 29. 10:02
Büttl "független-objektiv" közgazdász mondandójának lényege a cikk végén van, amit nem idéz a Mandi: "Nem szurkolok a válságnak, pláne nem a vírusnak. Ugyanakkor kifejezetten örülnék, ha a miniszterelnök és rendszere helyét valami új, friss, zöld és baloldali venné át. Ha Orbán Viktor nem tud választani, vagy nem jól választ a NER, valamint a válság okán szükséget szenvedő százezrek megmentése között, akkor erre több esély lesz, mint valaha." AHA. Minél rosszabb, annál jobb, igaz ?
vadászcsaba
2020. április 29. 09:40
ki ez a büttl ferenc?
Krupp Skya
2020. április 28. 18:05
Igaza van Büttynek, az volt a válság kezelés amit ők csináltak, ha nem akassza fel magát az összes libatartó Bajnai rabbinak lett volna még egy-két válság kezelő ötlete.
Lolka-Bolka
2020. április 28. 17:48
na megint itt van egy megvalto...aki mindnt tud es ert .. ahogy a komcsik csinaltak .. hat kerem bele is doglottunk , de nagyon.... bukkler a kurva anyad
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!