Csak önmagunkra számíthatunk

2020. április 23. 10:24

Az Orbán-terv révén több mint kétszázmilliárd forint marad a családoknál, a vállalkozásoknál és a lakosságnál.

2020. április 23. 10:24
Putsay Gábor
Magyar Hírlap

„Ezek az intézkedések leginkább arra hivatottak, hogy a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások terhei még tovább csökkenjenek. Lényeges üzenet az is, hogy ebben a válságban nem az adóemelések és a megszorítások kerülnek előtérbe, mint 2010 előtt, hanem adócsökkentések és célzott támogatások segítik a munkahelyek, a vállalkozások és a családok védelmét.

Bizonyára még emlékezetes, hogy a legutóbbi két válság, az 1995-ös és a 2008-as rendezési lehetőségei neoliberális receptek szerint zajlottak, vagyis a hibás politika költségeit megszorítások és az állami vagyon kiárusítása révén az adófizetőkre hárították. Ráadásul úgy, hogy mindkét esetben nyakig el volt adósodva az ország. Most viszont merőben más a helyzet abban az értelemben is, hogy az elmúlt tíz évben sikerült jelentősen csökkenteni az államadósságot, miközben a költségvetési hiány is az Európai Unió által elvárt három százalék alá süllyedt, továbbá a privát szféra és az állam is kivergődött a devizaadósság-csapdából. Ez pedig a válság rendezésében is előnyt jelent, hiszen nagyobb a kormány mozgástere.

Bár az EU-ból továbbra sem érkezik konkrét támogatás a járvány elleni védekezéshez, a magyar költségvetés fontos beruházásokat előlegez meg, így lényeges, hogy beérkezzenek az ígért hozzájárulások. Társfinanszírozásként – ami nem ingyenadomány – idén mintegy négyszázmilliárd forint jöhet az uniótól, és ez a költségvetés stabilitását javítja.

Ha már EU, akkor azt is érdemes megemlíteni, hogy Soros György ismét megpróbál beavatkozni az unió ügyeibe: most azt javasolja, hogy örökjáradék-kötvény révén fizessen be az unió évente ötmilliárd eurót az Európai Újjáépítési Alapba. Az az unió, amely Magyarországot sem képes támogatni a járvány elleni védekezésben. Ebben is csak önmagunkra számíthatunk, de saját erőből is talpra tudunk állni.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
aleb19
2020. április 23. 12:13
az elmúlt tíz évben sikerült jelentősen csökkenteni az államadósságot -- ordas nagy hazugsag megint mikor az elozo vilagvalsag tombolt 2009-ben 107 milliard dollar volt az allamadossag tavaly mikor a vilgazdasag duborgott 110 milliard dollar volt a magyar allamadossag mintha partunkeskormanyunk kicsit felelotlenul viselkedett az elmul 5 evben mert az allamadossagot 1 fillerrel sem csokkentette
aleb19
2020. április 23. 12:05
Orbán-terv révén több mint kétszázmilliárd forint marad a családoknál, a vállalkozásoknál és a lakosságnál --- ordas nagy hazugsag megint osszegszeruen 99% csak a cegeknek kedvez azaz az offshorozo multikat is milliardokkal segitik a fidiotak...aki meg bukta a melojat mostansag a covid-19 miatt az meg legeljen fuvet es egyen napfenyt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!