Bunkerben várják a csodafegyvert

2020. április 29. 15:16

Tíz évvel ezelőtt ott tartottunk, hogy az idegen érdekeket szolgáló balliberális kormányzatok hibáinak és bűneinek következtében szinte minden anyagi erőforrás kezdett kicsúszni a kezünkből.

2020. április 29. 15:16
Kövér László
Demokrata

Harminc éve választottunk először szabadon, megalakult a parlament, majd a kormány is. Utólag hogyan látja, megvalósultak az akkori elképzelések, vagy pusztán az illúzió éve volt 1990?

Mások mellett Schmidt Mária barátunkkal, történészprofesszor asszonnyal is gyakorta vitázunk erről a kérdésről. Ő vértelen, de valóságos forradalomnak látja a harminc éve történteket, én egykori résztvevőként, megpróbálván a magunk szerepét reálisan szemlélni, inkább nagy átverésnek. Vitáink végén rendszerint oda lyukadunk ki, hogy tulajdonképpen ugyanúgy látjuk a helyzetet, csak a klasszikus megfogalmazás szerint egyikünknek félig tele a pohár, másikunknak félig üres. Szerintem el kell ismerni az akkori történések jelentőségét, súlyát, a résztvevők történelmi szerepét, hiszen egy idegen fegyveres megszállásnak és egy népelnyomó diktatúrának vetettünk véget 1990-ben. Az is igaz, hogy visszaszereztük nemzeti szuverenitásunk huszadik század végén elérhető teljességét. Ezt részben az uniós intézményekkel együtt gyakoroljuk, de a saját sorsunk intézésének lehetőségeiben 1990-ben beállt változás olyan fejlemény, amilyenre nagyon régóta nem akadt példa a magyarság életében.

Most, amikor beszélgetésünk közben körbetekintek az Országház Nándorfehérvári termében, Hunyadi János, Kossuth Lajos, Rákóczi Ferenc freskóit látom magunk körül. Ők arra emlékeztetnek, hogy voltak olyan történelmi helyzetek is a nemzet életében, amikor nem sikerült megfelelő mozgásteret nyerni magunknak. De megmérhetjük 1990 súlyát úgy is, ha a helyzetünket összehasonlítjuk térségünk más, velünk hasonló sorson osztozó államaival. Tizenkét év posztkommunista kormányzással súlyosbítva sem a vert mezőnyben kullogunk, inkább a középmezőny éléhez vagy a legjobbak közé tartozunk. Ha a perspektívát nézem, száz év óta most először állunk olyan korszak küszöbén, amikor nem a lecsúszásunkat kell mérsékelni, hanem szabad szemmel is látható, komoly felzárkózás kezdődött.

Az elmúlt harminc évet kettéválaszthatjuk egy húszéves és egy tízéves szakaszra? A sorsfordító 2010-es év, a második Orbán-kormány megalakulása mintha a második rendszerváltozás kezdete lett volna.

2010 nyilvánvalóan nem azonos súlyú 1990-nel, hiszen nem a kommunista diktatúrából és állami irányítású gazdasági rendszerből léptünk át a demokráciába és a piacgazdaság világába, hanem a választóktól alkotmányozó felhatalmazást kaptunk a rendszerváltozás kiigazítására, mulasztásaink részbeni pótlására. Az viszont igaz, hogy tíz évvel ezelőtt ott tartottunk, hogy az idegen érdekeket szolgáló balliberális kormányzatok hibáinak és bűneinek következtében szinte minden anyagi erőforrás kezdett kicsúszni a kezünkből. Az 1990-ben visszaszerzett szuverenitásunk szinte teljesen kiüresedett, és egy újfajta gyarmati sors rémképe derengett fel a közeljövő látóhatárán. Egy demoralizálódott, szétesőfélben lévő államot és egy már-már hitehagyott nemzetet kellett visszarántani a katasztrófa széléről… ennyiben sorsdöntő fordulat 2010 is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tiszafa
2020. április 30. 13:33
"Az is igaz, hogy visszaszereztük nemzeti szuverenitásunk huszadik század végén elérhető teljességét.." Jaj, de frappáns fogalmazás! A mondat lényege a szuverenitásunk huszadik század végén elérhető teljessége. Ami sejtelmes, bár egyértelmű utalás Trianonra, hogy ez most még nem a 100%-os teljesség. Imádom Kövért, mert ő az egyetlen a Fideszben, aki tud úgy fogalmazni, hogy aki egy kicsit is nem figyel, vagy agyilag arra alkalmatlan, az bizony azt sem tudja, hogy a Házelnök miről is mondott véleményt, holott minden szavát értette.
zsoltkom2
2020. április 30. 08:59
Ez a kis hörcsög képű Kövér a keresztény előítéletétől nem látja, hogy az ország lecsúszott állapotban van. A felzárkózás úgy igaz, hogy kelet diktátoraihoz zárkóznak. Egy gonosz kis öregember, akit a szerettei nem viselik el, inkább lopja a napot a parlamentben. A kettes számmal kezdődő Kövér anyuka / Kövér feleség/ Kövér lánya keresztény asszonyállat fogalomként szolgálják gyarmati sors rémével. Kövér a liberális/ kommunista-szocialista hitehagyásával rányomja bélyegét az országra. Vele és Orbánnal és a Fidesszel egy alattomos/ gyűlölködő/ kereszténynek hazudott 2/3 országot kaptunk. "Kövér László: Ez az ellenzék nem a magyar nemzet része" https://bit.ly/3bQxNoX KövérOrbán-féle Jézus országa lettünk. Kövér László nemesebb eszmék, érzések iránt érzéketlen, minden tekintetben egy silány alak.
Geo
2020. április 29. 22:12
Gyerekek, akkor most a Demokratát egyenesen megszűntetik? https://mandiner.hu/cikk/20200429_nmhh_kirekeszto_volt_niedermuller_peter_kijelentese_a_magyar_atv_n
Tarnoki
2020. április 29. 21:04
Ritkán látni ekkora korlátolt és kártékony csótányt mint ez a Kövér.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!