Az alulról szerveződés modellje

2020. április 11. 14:19

Globalitás és lokalitás egyszerre jelenik meg ebben a világválságban, de a lokalitás, a nemzeti létmód világos elsőbbségével.

2020. április 11. 14:19
Fricz Tamás
Fricz Tamás
Magyar Nemzet

„A koronavírus-járvány miatt valóban globálisan kerültünk egyforma helyzetbe mi, emberek. És most váltunk igazán különbözővé is: soha nem látott mértékben kötődünk a helyhez, ahol lakunk, a családhoz, a szűkebb barátokhoz, a nemzethez, amellyel együtt lélegzünk és együtt cselekszünk. Amiről a nemrég elhunyt kiváló konzervatív filozófus, Roger Scruton így írt a Zöldfilozófia című könyvé­ben: az oikofília, tehát a hely szeretete erősödik fel bennünk. Globalitás és lokalitás egyszerre jelenik meg ebben a világválságban, de a lokalitás, a nemzeti létmód világos elsőbbségével.

Tény, hogy az elmúlt hetekben globálissá váltunk annyiban, hogy a járványra adott emberi reakcióink hihetetlen mértékben hasonultak egymáshoz, éljünk bár Új-Zélandon, Kanadában, Mexikóban, Brazíliában, Izraelben, Kazahsztánban, Romániában, Magyarországon vagy bárhol a világon. Az elmúlt napokban az újságok és az internetes oldalak számos, a Föld legkülönbözőbb részén élő emberekkel készítettek interjúkat arról, hogy miként élik meg a válságot, úgy is, mint ország, s úgy is, mint emberek, akik a legtöbb esetben a lakásukban töltik a napjaikat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Belakiss
2020. április 12. 07:44
Tomi, te ehhez nagyon értesz. Az alulról szerveződéshez. Onnan, a fideszsegg alól szervezed hétköznapjaidat.
Robur
2020. április 11. 21:48
Na már csak ez a hülye barom hiányzott: "Azonban van egy másik út, ez pedig nem más, mint a lokalitások-közösségek, önkormányzatok, nemzetek és államok önkéntes, alulról szervezett összefogása. Ebben az esetben egyenrangú felek kötnek egymással önkéntes szövetségeket s hoznak létre olyan együttműködési formákat és kereteket, amelyekben a résztvevők továbbra is megőrzik szuverenitásukat, s joguk van arra, hogy az együttműködésből bármikor kilépjenek. Ebben az esetben nem hierarchikus, hanem horizontális együttműködés jönne létre, amely lokális identitásokra épülne fel, s demokratikusan elszámoltatható szövetkezések lennének ezek, tehát döntéseik nem önkényesek, hanem legitimek lennének. (Jó példa az alulról szerveződésre a visegrádi négyek.)" Mikor léphetek ki az együttműködésből, te fasz? Mikor mondhatom le az állam szolgáltatásait? Milyen alulról jövőről beszélsz? Milyen egyenrangúról?
BőröndÖdön
2020. április 11. 18:33
Tomi,már csak te hiányoztál.:(
pemete jakab
2020. április 11. 17:08
"a lokalitás, a nemzeti létmód világos elsőbbségével." A lokalitás alatt a nemzetek, országok alatti rész értendő. Lokális egy város, egy járás, egy megye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!