A karantén megmutatta, Nyugat-Európa jólétét a keleti munkások verejtéke táplálja

2020. április 06. 21:57

A rosszul fizetett, meg nem becsült munkások nélkül a centrumországok pillanatok alatt megbénulnak.

2020. április 06. 21:57
Kiss Soma Ábrahám
Mérce.hu

„Bár a perifériáról érkező munkások nem rendelkeznek az adott célország polgárait megillető szociális jogokkal (például nem férnek hozzá a munkanélküli vagy álláskeresési segélyhez), hézagosak az ismereteik az adott ország munkajogi szabályairól és gyengébb az érdekérvényesítő képességük is, számukra a célországban alacsonynak, de az otthonihoz képest magasnak számító bérek és rossz munkakörülmények vonzó alternatívát jelenthetnek.

Ez pedig biztosítja, hogy a centrumban jövedelmező legyen az építőipar, olcsó legyen – és egyáltalán legyen – zöldség az asztalon, és a magukat önállóan ellátni képtelenek – fogyatékkal élők, öregek, betegek – ne kerüljenek irdatlan összegekbe a különböző állami és magán ellátórendszereknek, és ne is szenvedjenek, vagy haljanak meg idő előtt.

Eközben pedig az ország munkaképes polgárai magasabb hozzáadott értékű – a tőkés rendszerben elismertebb, profitot termelő – ágazatokban dolgozhatnak, miután a társadalom fennmaradásához szükséges munkát részben vagy teljesen kiszervezték az ország közösségén kívül eső külföldi munkásságnak.

Ami pedig most, a járvány miatti karanténok, korlátozások idején kiderült, mikor a vendégmunkások láthatatlan hadait – legalábbis ideiglenesen – visszaköltöztek azon országokba, melyek útleveleiket kiadták, nem más, mint hogy ezen rosszul fizetett és meg nem becsült nem-állampolgárok nélkül a centrumországok pillanatok alatt megbénulnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2020. április 07. 19:57
Hogyhogy nincs aki dolgozzon? Most engedték be millioszamra Aliekat! Ott az aranybánya!!
Box Hill
2020. április 07. 13:48
Nem most kezdődött az EU gyarmatosítás. Hiszen a portugálok 1415-ben kezdték (EU), a spanyolok 1492-ben (EU), az oroszok 1580-ban, a hollandok 1602-ben (EU), a franciák 1605-ben (EU), az angolok (britek) 1607-ben (EU), a dánok 1620-ban (EU), a svédek 1638-ban (EU), a németek szintén 1638-ban (EU), az osztrákok 1719-ben (EU), a belgák 1885-ben (EU), az olaszok szintén 1885-ben (EU), végül a norvégok 1927-ben.
Hattori
2020. április 07. 13:43
na, hát ennyit tud az a dögevő Nyugat! kizsákmányolni. 500 éve ezt csinálják, már nagyon profik. be kellene tenni a kohéziós alapba egy olyan tételt, hogy agy- és munkaerőelszívási kompenzáció! vagy ezek az emberek is kapjanak normális fizetést, és munkanélküli ellátást, ha már nincs szükség rájuk.
civis72
2020. április 07. 13:40
Hmmm....nem hiszem , hogy ez az írás illeszkedik a nyugatimádó eurofil narratívába
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!