Leáldozott a nyitott ajtók politikájának

2020. március 10. 08:30

Weber tevékenysége katasztrofális a Néppártra nézve. Interjú.

2020. március 10. 08:30
Ryszard Legutko
Magyar Hírlap

„Több olyan publicisztika is megjelent a napokban a nemzetközi sajtóban, amely szerint a görög–török határhelyzet mutatja, hogy a magyar és a többi visegrádi kormánynak is igaza volt a határvédelemmel kapcsolatban, noha támadták őket az álláspontjuk miatt. Mi változott? Irányt vált az Európai Bizottság a migrációs politikában?

A lengyel sajtóban is megjelent egy írás arról, hogy az európai intézményeknek bocsánatot kell kérniük Budapesttől és Varsótól. Öt éve, amikor Merkel kancellár megnyitotta a határokat a migránsok előtt, az emberek zöme nem volt tisztában a következményekkel. Mára viszont pontosan tudják, hova vezet a nyitott ajtók politikája. Nem tudom, mit fog tenni a Bizottság, nem vennék rá mérget, hogy intelligensen fognak viselkedni ebben a kérdésben.

A Lengyelország és Magyarország elleni jogállamisági eljárásokban várható fordulat?

Vera Jourová cseh és Didier Reynders belga biztos egyaránt nagyon agresszív nyelvezetet használnak Magyarországgal és Lengyelországgal szemben. Szerintem nem fogják ezt feladni. Nem azért támadnak, amit csinálunk, hanem azért, akik vagyunk. Nem akarnak olyan kormányokat az EU-ban, mint a magyar vagy a lengyel.

Orbán Viktor nemrég memorandumot küldött az Európai Néppárt (EPP) vezetőinek, és bírálta Donald Tuskot, amiért behozta a pártcsaládba a lengyel belpolitikát. Segíti a Néppártot, ha Tusk felhasználja a belpolitikai ellenfelei ellen vagy ez tovább mélyíti a belső szakadékokat?

Tusk már az Európai Tanács elnökeként is ezt csinálta, ami szégyenletes, hiszen ez ellenkezik a szabályokkal. A Tanács elnökének egyetlen tagállamot sem szabad támadnia, pláne nem a sajátját. Mégis elnézték neki. Tuskot mindig is lusta politikusnak tartották, de egy dologban nagyon jó: a Jog és Igazságosság támadásában. Utálja a PiS-t, hiszen megalázták őt a 2015-ös választásokon. Nem úgy tűnik, hogy Manfred Weber frakcióvezető lesz az, aki ebben a kérdésben rendet tesz.

Weber többek szerint maga is sértett és dühös, amiért nem lett belőle az Európai Bizottság elnöke. Ilyen vezetőkkel van rá esély, hogy a Néppárt jobban együttműködjön az ECR-rel?

Remélem, én szívesen együttműködnék az EPP-vel. Weber tett is már erre vonatkozó ajánlatot, azt mondtam, hogy rendben, egy feltétellel: hagyják abba a támadásunkat. Ezt nem tudta teljesíteni. A Néppárt vezetőit dühíti, hogy a balliberális oldal erősebb náluk, mégis a jobboldalt támadják. Vagy ez, vagy az! Ha nem akarnak jobboldali szövetséget létrehozni, akkor ne panaszkodjanak a baloldal erősödése miatt. Az EPP igazából nem járul hozzá a nagy európai vitákhoz. Minden javaslat, újítás a zöldektől, a baloldaltól, a liberálisoktól jön. Weber tevékenysége katasztrofális a Néppártra nézve.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2020. március 11. 19:10
Ti már úgysem vagytok tagok, mit vinnyogtok!
BőröndÖdön
2020. március 10. 15:28
Az eheti mandis kakukktojás...:) :) :)
adonyi29
2020. március 10. 11:23
Azt bírom Európában, hogy bár ég a ház, akkor ilyen nímandokkal foglalkozik mint Tusk és Weber. A Bizottság a saját 100 napját ünnepli, amit értenék is, ha nem dőlne éppen össze minden. Egy tetőléccel kellene körbemenni és mindenkit addig csapkodni, amíg ki nem jön a delíriumból. Vicc az egész.
Nannyó
2020. március 10. 10:02
Majd a Manfrédi újradefiniálja a kereszténydemokráciát, 'oszt jónapot! :))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!