Horthy, Toroczkai és a magyar antiszemita nacionalizmus

2020. március 19. 08:39

Horthy személye alkalmas arra, hogy egy táborba hozza a nacionalista jobb- és szélsőjobboldali csoportokat.

2020. március 19. 08:39
Paksy Zoltán
Mérce

„2020. március 1-jén Budapesten komoly ünnepséggel emlékeztek meg Horthy Miklós kormányzóvá választásának 100. évfordulójáról, volt fehér lovas felvonulás, s mások mellett Toroczkai László, a Mi Hazánk párt vezetője mondott ünnepi beszédet. Ez akár 1920-ban is elhangozhatott volna, s felmerülhet a kérdés, hogy az előadó készült fel ilyen példásan a múltból, vagy pedig arról van szó, hogy ő, a követői és a többi jelenlévő szervezet képviselői egyfajta ijesztő jelenkori reinkarnációját képezik a Horthy-kor nacionalista és antiszemita szellemiségének?

A kérdés költői, hiszen mindkét mondatrész igaz lehet egyszerre. S valóban, Toroczkai nem is rejti véka alá: »ma nem csak egy emberre emlékezünk, ma egy egész korszakra emlékezünk«, mi »az egész Horthy-korszak örökösei vagyunk«! Hogy szóhasználata mennyire idézte 1920-at, azt talán legjobban az a mondata példázza, amely szerint »Károlyiékkal előmásztak a csatornákból a patkányok«, hiszen éppen az ellenforradalmi rendszer ünnepelt politikusa, Prohászka Ottokár püspök nevezte az 1918-as őszi eseményeket és a Tanácsköztársaságot »patkányforradalomnak«.

Horthy személye alkalmas arra, hogy egy táborba hozza a nacionalista jobb- és szélsőjobboldali csoportokat. A tiszti különítményei élén pogromot rendező, fehér lovon Budapestre vonuló, a zsidótörvényeket szó nélkül aláíró, de magát egyébként is antiszemitának valló kormányzó személye ideális példakép a szélsőjobboldal számára. A mérsékeltebb nacionalisták ugyanezt gondolják erről, de a szalonképesség érdekében azt hangsúlyozzák, hogy 1920-ban már szakított a fajvédőkkel, megvetette a nyilasokat, leállíttatta a deportálásokat, s mindkét csoport egybehangzóan mondja, hogy felvirágoztatta a trianoni Magyarországot (nyilván valahogy úgy, ahogy ma Áder János).”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
toef36
2020. március 19. 20:32
Ha ez a "mérce", hol kezdődik a butasággal párosuló idiótizmus?
syphax
2020. március 19. 17:05
"Horthy személye alkalmas arra, hogy egy táborba hozza a nacionalista jobb- és szélsőjobboldali csoportokat." Eggggybeee?! HÁÁÁTE' MARHAJÓÓÓÓ! NEM IS GONNDÚÚTAM VÓNA HOGY A 'ZÖREG LOVASTENGERÉSZ HALÓ PORAIBA' IS ILLEN TEHECCSÉGESSS! EZ FASZA!!!
Krupp Skya
2020. március 19. 16:11
Paksi személye alkalmas arra, hogy egy táborba hozza az összes jobb és baloldali paksi mogyorót.
villogókékfog
2020. március 19. 15:08
Baromarcú! Hogyha nincs Horthy te pl. nem is létezel, vagy ha igen, akkor románul vagy szlovákul írsz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!