Balliberális időkben is tévedtünk

2020. március 17. 10:37

Amit a kormány az utóbbi öt-hat évben gazdasági ügyekben tett, az igen profi munka volt. Interjú.

2020. március 17. 10:37
Vértes András
Magyar Nemzet

„A minap volt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitója. Ott Orbán Viktor a sikerek között említette, hogy hazaküldhettük a Nemzetközi Valutaalapot, majd utánuk küldtük a pénzüket is. Ezt ön is sikernek tartja? Azért kérdezem, mert 2012-ben a GKI azt mondta, hogy az IMF nélkül nem tud talpra állni az ország. Tévedett?

Ez sokkal bonyolultabb kérdés, de nem értek egyet a miniszterelnökkel. Az akkori magyar kormány – ami nem azonos a mostanival – úgy gondolkodott, hogy az IMF nem segíti Magyarország kilábalását. A kabinet ezért a magánnyugdíjpénztári vagyon elvételével – és akkor most nagyon finoman fogalmaztam – oldotta meg a problémákat. Ezt egyébként ebből a szempontból jól megcsinálta, más kérdés, hogy ezt én mélységesen elleneztem. Akkor is azt mondtam, hogy egy euró­pai országban ilyet nem lehet megcsinálni.

A strasbourgi Emberi Jogok Bírósága ezzel szemben egy panaszos ügyének kapcsán kimondta, hogy nem sértett magántulajdont a kormány. Az Európai Bizottság akkori nyugdíjügyi szakértője pedig fenntarthatatlannak nevezte a magyar modellt.

Voltak hibák, kétségtelenül, azt ki kellett volna javítani.

Azt is többször megfogalmazta a GKI, hogy Magyarország gazdaságilag leszakadóban, gazdaságpolitikailag pedig elszigetelődőben van az Európai Uniótól. Ezt az állítást fenntartja?

Nem. Magyarországnak most olyan pénzügyminisztere van, aki a nemzetközi környezetet is nagyon komolyan veszi. Amikor elszigetelődésről beszéltünk, más irányította azt a tárcát. Amit a kormány az utóbbi öt-hat évben gazdasági ügyekben tett, az igen profi munka volt, kicsi hibákkal, ami viszont a legtermészetesebb dolog a világon.

Mire elég mindez egy világjárvány idején? Azt a GKI is elismerte, hogy a magyar gazdaság stabilabb pénzügyi helyzetben van, mint a 2008. évi világgazdasági válság előtt.

A mostani egy másik helyzet, egyszerre van keresleti és kínálati válság. Az ázsiai térségből például nem érkeznek termékek, emiatt bajba kerülnek az itteni gyárak. Az emberek pedig nem utaznak, nem vesznek nagyobb értékű árukat, azaz nem költenek. Ebbe a pici cégek beledöglenek. Szükség lesz a célzott segítségre az államtól és az uniótól.

Növekedés szempontjából hogyan jöhet ki ebből a krízisből Magyarország?

Nem tudunk három százalék fölötti gazdasági növekedést produkálni, de recessziós veszély sincs még a gazdaságban. Talán 2-2,5 százalékos bővüléssel megúszhatjuk a válságot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rugán
2020. április 02. 20:50
A nyugdíjpénztárak ügyét én másképpen látom. Nekem is volt tagságom, kaptam egy elszámolást, a különbözetet pedig pénzben jött a számlámra, közben teljes jogú tag lettem újra, hangsúlyozom ÚJRA az állami rendszerben. Egyesek, főleg extra nagy jövedelműek siratják ezt, mert ők papíron jól jártak volna a jövőben, hangsúlyozom a JÖVŐBEN. De erre garancia nem volt, csak távoli Latin Amerikai tapasztalat, viszont ott nagy bukták voltak. Szóval egy távoli, de csábos ígéretet siratnak sokan, de ki mit kapott volna kézbe az kérdés. Amúgy, hogy nem kezdett totál ekézésbe, azt el kell ismerni.
Lorne Malvo
2020. március 25. 23:08
"Nem tudunk három százalék fölötti gazdasági növekedést produkálni" /Vértes András/ Tehát a gazdasági növekedés 3% felett lesz.
briganti
2020. március 18. 11:02
EZt a féreg vértest, hogy lehet kiXelni? Rohadj meg te vörös mosladék.
G r o s w e n o r2
2020. március 18. 08:33
Gratulálok Bandi, jól megtanítottalak hazudni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!