Már érezni a családvédelmi akcióterv hatásait

2020. február 26. 09:23

Nem szeretnénk, ha bárki kizárólag a pénz miatt vállalna gyermeket, de azt sem, ha az lenne a gátja a családalapításnak. Interjú.

2020. február 26. 09:23
Novák Katalin
Novák Katalin
Magyar Hírlap

„Hogyan alakult ezzel szemben tavaly a válások száma?

A válásokra nézve még nem állnak rendelkezésre a 2019-es adatok, de szerencsére folyamatos, majdnem harmincszázalékos csökkenést mutat a számuk 2010 óta 2018-ig. Évtizedek óta nem volt olyan alacsony, mint most.

Zömében milyen életkorban köttetnek a házasságok? Van e tekintetben változás?

A legnagyobb növekedés a harmincas éveikben járók körében volt, de tulajdonképpen az emelkedő tendencia minden korosztályra igaz.

Tavaly decemberben 8,2 százalékkal több gyermek született, mint az azt megelőző év utolsó hónapjában. Elmondható az is, hogy 8,1 százalékkal kevesebben is haltak meg, összességben tehát csökkent a természetes fogyás mértéke. Megfelel ez a várakozásoknak?

A gyermekvállalási kedv jelenleg 1,49, ami mintegy húsz százalékkal magasabb, mint 2011-ben.  Önmagában az, hogy ez a szám ezen a szinten már egy ideje stabilizálódott, jó hír, hiszen a kilenc évvel ezelőtti 1,23-as adat volt a mindenkori mélypont. Biztató jel az is, hogy a havi adatok szerint tavaly decemberben a gyermekvállalási kedv majdnem kilenc százalékkal magasabb volt, mint 2018 utolsó hónapjában. Bizakodhatunk tehát abban, hogy idén e tekintetben megint ugrás várható. Ha a gyermekvállalásról szóló döntéseket összefüggésbe hozzuk a családvédelmi akciótervvel – ami a legkevésbé sem alaptalan feltételezés –, akkor a tavaly februárban bejelentett kedvező intézkedések mostanság kezdik kifejteni a hatásukat. Tehát onnantól kalkulálhattak a párok a babaváró támogatással, a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményével, de ilyen a nagyszülői gyed és a személyi jövedelemadó mentesség a négygyermekes édesanyák esetében is, ami bár idén januártól lépett életbe, szintén már tavaly lehetett vele számolni.

Említette, hogy stabilizálódott a termékenységi ráta 1,49-en. Mivel billenthető ki?

Egyrészt további családtámogatási formákkal, amire jó példa a családvédelmi akcióterv. Úgy érzem, ez nagyon sokat számít, különösen azoknál a pároknál, családoknál, ahol a gyermekvállalásnak konkrét anyagi akadályai vannak. Nem szeretnénk, ha bárki kizárólag a pénz miatt vállalna gyermeket, de azt sem, ha az lenne a gátja a családalapításnak. Éppen emiatt számítok arra, hogy az akciótervnek érdemi hatása lesz a gyermekvállalási kedvre a továbbiakban is. Emellett változik a kultúránk, a gondolkodásunk, egyre inkább családbarát módon élünk és elismerjük a családokat, sőt, a nagycsaládosokat különösen. Meggyőződésem, hogy ennek óriási jelentősége van az egyéni döntésekben, hogy megbecsülik-e azt, aki gyermeket nevel, vagy az, hogy társadalmi szinten a nagycsaládot értéknek tekintjük-e.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2020. február 28. 07:50
Alig három év alatt sikerült Novák Katalinnak eljutni a mélységekbe: kövéri, kovácsi, kósai, némethi szintre. Azért akárhogyan nézem, ez bravúros teljesítmény az államtitkártól. Igaz, remek tanítómesterei vannak, a fő professzor úr pedig már régen beleverte az asszonyság fejébe: mindegy mit mondasz, csak dicsekedj, hazudhatsz is. Egy a lényeg, ne hagyd békén, ne hagyd tudatlanságban a magyar embereket. És ezt Novák nemzethy főszülésznő be is tartja, hiszen ezért szegődött el a Fidesz, a KDNP meg az Orbán-Semjén páros hivatalába. Szépen felépített egy hazugságvárat, nélkülözve minden valós tényt. Jól fizetett katonanője ő a NER-nek. Azért ilyen karrier nem jut mindenkinek, csak aki akarja. Mindenáron, és cserébe a szaros hatalomért. Utóbbi természetes Orbán közelében: kifacsart aggyal, gondolkodással szolgálni a diktátort. Csak tudják, Orbán nem lesz örökös Vezér, így Novák sem lesz örökös áruló. Milyen szép is lesz, amikor már a hazugság, a svindli odáig fajul a jobb sorsra érdemes nő fejében, hogy: kérem szépen, parancsra tettem, igaz, jól megfizettek, hogy valótlanságokkal csapjam be az olyan nagyon nem igazán számító embereket. Parancsra tettem mindent, hogy ne csak itthon, hanem az egész földkerekségen csodáljanak. Essen le az álluk azoknak az átkozott demokratáknak is, akik a legfőbb ellenségei a hazának. Jaj, Katika, ez itt változatlanul nem a csodaország, ha nem tűnt volna fel. Semmiben. Születésileg sem. Mert a KSH-juk szerint kevesebb gyerek született tavaly, mint az előző évben, de ez ne érdekelje, nyugodtan hazudjon tovább. Miközben egyre többen halnak meg.
Mr. Tommy Lee
2020. február 26. 14:43
nagyon boldog lennék, ha ez a durván 10%-os növekmény megmaradna. szurkolok.
belpestilibsi
2020. február 26. 12:34
KÚRJATOK MAGYAROK, CSECSEMŐT A FÜHRERNEK!
Leskelődő
2020. február 26. 12:07
Itt az összes homoszexuális ellendrukker, vagyis jó úton járunk. Bár, nem tudom, kit akarnak majd örökbefogadni, ha normáliséknál nem születik elég gyerek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!