Emlékezetkultúra

2020. február 17. 14:09

A győztesek továbbra is ragaszkodnak, és nagyrészt ma is ragaszkodnak az önzetlen felszabadítás narratívájához, ez azonban fenntarthatatlan.

2020. február 17. 14:09
Bíró Béla
Maszol.ro

„Mindenkinek megvannak a maga súlyos sérelmei. S a megbocsátásra csak és csakis akkor nyílhat lehetőség, ha a mások bűneit nem arra használjuk fel, hogy a sajátjainkat relativizáljuk. Erre (mármint a relativizálásra) eddig sajnos főként a két világháború győzteseinek esetében volt lehetőség. S a győztesek maradéktalanul ki is merítették a lehetőségeket. Az egyoldalúság a legyőzöttekben a többé-kevésbé őszinte megbánás mellett keserű szájízzel, sőt nehezen kezelhető frusztrációkkal is járt. A nyugatnémet kultúra és főként a szépirodalom (Siegfried Lenz, Günther Grass, Heinrich Böll és mások), ahogyan például a magyar irodalom színe-java is, megpróbált szembenézni tényekkel.

A német vagy a magyar szenvedéseket sem hallgatták el, de soha nem azért emlékeztettek rájuk, hogy a német vagy a magyar állam által elkövetett bűnök relativizálására használják fel őket. A győzteseket azonban mindez nem lágyította meg. Ők továbbra is ragaszkodtak, és nagyrészt ma is ragaszkodnak az önzetlen »felszabadítás« narratívájához. Ez azonban – úgy tűnik – a mai helyzetben nem tartható fenn. Hosszú távon legalábbis semmiképpen.

A győztesek azonban nem nagyon hajlandók megtenni azokat a kiengesztelő gesztusokat, melyek képesek lehetnének levezetni a lappangó feszültségeket. A rövidebbet ezúttal is a gyengébbek húzzák, a bűnös nép státusa ellen lázadozó legyőzöttek és – paradox módon – ismét a zsidók, akiket a frusztrált szélsőjobboldaliak (jobb híján?) hajlamosak halálukban is megalázni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Európai téridő
2020. február 17. 19:16
De Gaulle azért megtette a magáét, amikor a bonni kancellária erkélyéről mondott németül beszédet az akkori német ifjúságnak. Az a beszéd arról a megbékélésről szólt, amelyet az amerikai "érdekszféra" európai országaiban azért elindítottak. Csak a volt szovjet "érdekszféra" áll "csehül" ennek a békévé oldódó emlékezésnek a kidolgozásában. Bár a "szemérmes hallgatás" is valami egyes kérdésekben és a "kiújuló" felhánytorgatások az ártalmasak. Amúgy pedig: Naná, hogy Churchillország a leginkább érdekelt ennek a különleges "status quo"-nak a tartósításában. De azért a győzelem érekében általuk is használt nemtelen eszközökre fény derül, a "titokszobák" kitárják ajtajaikat, kezdenek lejárni a titkosítási határidők.
Akitlosz
2020. február 17. 17:28
És nem is a győztesek ragaszkodnak ehhez, hanem egy bizonyos magyarországi kisebbség származási vagy politikai okokból.
Akitlosz
2020. február 17. 17:26
Na már jelzőz. Nem az a baj, hogy nem volt önzetlen.
Rugo
2020. február 17. 16:28
A Holokausztot ki kellene venni a történelemoktatásból és csak művészeti, közéleti és politikai valamint büntetőjogi (holotagadás) aspektusból kezelni. A holokausztot ugyanis tudományosan képtelenség értelmezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!