Budapest felszabadult

2020. február 13. 10:23

A magyar média – és nem csak a jobboldali propagandagépezet – egyre kevésbé meri felszabadulásnak nevezni a pusztító háború befejezését a magyar fővárosban.

2020. február 13. 10:23
Hegyi Gyula
Hegyi Gyula
Népszava

„Budapest már felszabadult! – a Drezda-A pokol napjai című német szuperprodukcióban mondja ezt egymásnak örömhírként egy drezdai házaspár, miközben körülöttük lángtengerré változik a szász város. 1945. február 13-a van, Drezdát aznap érte el a háború legrémesebb hulláma, de lakói a külföldi rádiókból már értesültek arról, hogy Budapestet bevette a Vörös Hadsereg.

Amikor meghallottam ezt a mondatot, egy pillanatra meglepődtem. Évek óta nem hallottam, hogy valaki nyilvánosan felszabadulásnak nevezte volna a náci csapatok kiverését Budapestről. A háború szörnyűségeiről, a zsidó lakosság üldöztetéséről, a nem zsidó polgári lakosság szenvedéséről és a Dunába robbantott hidakról persze sok szó esik. De a magyar média – és nem csak a jobboldali propagandagépezet – egyre kevésbé meri felszabadulásnak nevezni a pusztító háború befejezését a magyar fővárosban.

Pedig a náci hadsereg, az SS kommandók és magyar nyilasok nem önként távoztak, és nem is az ufók győzték le őket, hanem a szovjet Vörös Hadsereg szabadította meg tőlük Budapestet. Ezt a tényt nem lenne szabad elhallgatni, ezt a napot illő megünnepelni. Az első vonalban érkező frontkatonák az életet hozták el a nácik és magyar csatlósaik által halálra ítélt város lakóinak. A Szabadulást, ahogy Márai Sándor írja hasonló című, szép regényében.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bumburi
2020. február 15. 19:07
Még a SZDSZ-es balliberális Pető Andrea szerint is százezres nagyságrendű volt a felszabadítók által megerőszakolt nők száma
antioxi
2020. február 14. 19:07
Ne röhögtess Hegyi! A fél évig tartó szörnyű német elnyomás alól felszabadított bennünket a negyven évig "ideiglenesen" Mo-n tartózkodó megszálló szovjet hadsereg? Na, ne már.
Aerion
2020. február 14. 08:59
Ami 1944-1945-ben történt, az megszállás, tömeggyilkosság, nemi erőszak, kolosszális mértékű kifosztás, ország és nemzetrombolás. Felszabadulás csak azoknak, akik nemzet ellenségei voltak az események előtt, alatt és után.
tolan
2020. február 14. 08:47
Egyszer és mindenkorra tisztába kellene tenni a fogalmakat, kifejezéseket és tisztelni kellene a történelem tényeit! A 'felszabadulás' fogalmát a háborút követő kommunista diktatúra önmaga igazolására tartotta fent és taníttatta a történelemoktatásban! Holott felszabadulásról csak 1945 nyaráig szabadna beszélni, mikor az európai emberek valóban megszabadultak a háború borzalmaitól, felszabadultak a háború okozta kínok alól! 1945 nyarától 1991 nyaráig terjedő történelmi időszakot a szovjet hadsereg és a vele együttműködő magyar kommunisták Magyarországot leigázó 'megszállásáról' lehet csak beszélni, mert csak ezt igazolják a történelmi tények! 1945 nyarától, a Potsdami Konferencia idejétől számított időre, csak a 'megszállás' fogalma használható, aki mást mond és terjeszt, az hazudik és történelmet hamisít. A Potsdami Konferencia résztvevőit a konferenciáról készült jegyzőkönyvek is, mint a Megszálló Hatalmak képviselőiről (Truman - USA, Attlee - Nagy-Britannia, Sztálin - Szovjetunió) tesz említést! De felhozható érvként az is, hogy amit 1956 novemberében Magyarországon művelt a szovjet hadsereg azt nemigen szokták művelni a történelemben a 'felszabadítók', sokkal inkább a 'megszállók'! Borzalmas cinizmus az, ha még ma is egyes politikai körök és ezeknek tagjai 'felszabadulásról' beszélnek! Cinikus megalázása az országnak és a magyar népnek! Ebből ma már nem kérünk! A kommunista gondolkodásmód és a kommunista történelemszemlélet ellen minden eszközzel fel kell lépni, mint egy káros daganat ellen, amely fertőzi a magyarság történelemtudatát...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!