Lélekölő munkák intézményei

2020. január 26. 09:37

113 éve halt meg Marie Jahoda. Jahoda számára a szociáldemokrácia ausztromarxista változata jelentette a politikai otthont, ahonnan alapvető evidenciáit hozta.

2020. január 26. 09:37
Fehér Tibor Dániel
Mérce

„Ma 113 éve halt meg egy tudós nő, akiről érdemes megemlékeznie annak a közösségnek, amely az igazságosság és az egyenlőség szemszögéből próbál gondolkodni a világról. 2001-ben a Wiener Zeitung gyászjelentése a szociáldemokrácia egyik nagyasszonyaként búcsúzott a szociálpszichológus Marie Jahodától, aki így fogalmazott élete vége felé: »szerencsés voltam, hogy az osztrák szociáldemokrácia csúcsán születtem. Voltak illúzióink, mégpedig nagy illúzióink, melyek egy adott értékválasztást közvetítettek. És ezek az értékek ma ugyanolyan különlegesek számomra, mint akkoriban«.

Életmunkájában ebből a pozícióból tette fel kérdéseit. Értékei azonban inkább értelmezési keretet nyújtottak számára, gondolkodása nem vált dogmatikussá. Érdemes tehát vitatkozni vele. Nem csak elhelyezni kellene a panteonban (bár előtte nem ártana újra felfedezni), nem csak azt kellene megvizsgálni, hogy mi volt problémafelvetésében közös a kortársakkal, miben lehetett igaza, és miben nem. Hanem azért is érdemes volna nekifeszülni írásainak, megismerni a szenvedélyeit, hogy velük vitatkozva jobban át tudjuk gondolni, mi mit is gondolunk a dolgozói kiszolgáltatottságról és a munkavállalók érdekében történő fellépésekről. Marie Jahoda 1907-ben született az Osztrák-Magyar Monarchiában. Ebben az évben fogadták el az ún. cselédtörvényt, melynek sztrájkellenes rendelkezései az 1898. évi gazdasági munkástörvény logikáját folytatták: sztrájktilalom, azonnali elbocsátás, kitiltás a munkás-, illetve cselédpénztárakból.

Ennek ellenére a szociáldemokrata párt országos sztrájkjában 200 ezren vettek részt, követelve az általános választójogot (»vörös csütörtök«). A birodalom Lajtán túli országrészeiben ekkor már élt az általános, azaz férfiaknak járó választójog, az 1907-es évi választáson pedig második helyet értek el a szociáldemokraták. Jahoda asszimilálódott zsidó polgári családba született Bécsben. Édesapja papírtechnikai kereskedőként dolgozott, aki kifejezetten nyitott volt a társadalmi kérdésekre. A szélesebb családot is áthatotta a társadalmi felelősségvállalás, nagyanyja testvérének például 1848-as tevékenysége miatt Angliába kellett emigrálnia. A család  a polgári-liberális lap mellett a szociáldemokrata Munkásújságot járatta. Háztartásbeli édesanyja Marie-t feministának nevelte, és ugyanolyan oktatást akart biztosítani neki és lánytestvérének, mint fiainak.

Jahoda számára a szociáldemokrácia ausztromarxista változata jelentette a politikai otthont, ahonnan alapvető evidenciáit hozta. S mivel Alfred Adler individuálpszichológiai elképzelései igen népszerűek voltak a szociáldemokraták körében, így konkrét pszichológiai tanulmányainak megkezdése előtt, egy vitakör tagjaként Jahoda már kapcsolatba került ezekkel a gondolatokkal. Középiskolásként csatlakozott a szociáldemokrata diákok egyesületéhez.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2020. január 27. 07:30
Marie Jahoda was born in Vienna to a Jewish merchant's family, " így már érthetőbb a mérce ömlengése..
Zsolt75
2020. január 26. 15:57
Mi történt nevezett hölggyel "ma 113 éve", te nagyon tájékozott?
annamanna
2020. január 26. 15:23
Különböző szintű az emberek monotóniatűrése, ez az mbti-személyiségtípus rendszerből szépen kiderül. Vannak nyugtalanabb, újdonságokra, ingerekre éhesebb, és vannak nyugisabb személyiségek, akik pl tartósan egy helyben laknak, és hajlamosabbak a rutinra. Természetesen a munkavégzés során ezt alig-alig veszik figyelembe (ahogyan már az iskolában sem, ott is mindenki számára ugyanaz az elvégzendő feladat, pedig elég különböző a diákok tűrőképessége). De családokban, házasságokban, egyéb szűk (pl baráti) közösségekben is gyakori, hogy az egyik fél keresi az újdonságot, igényli a változatosságot, "megy, mint a golyó" - a másik fél pedig szeretne maradni, megélni a biztonságot valahol, és utálja a változást. Ezt is valahogy meg kell oldani, valahogy alkalmazkodni kell egymáshoz. Anyám és más futóbolondok a családból ( https://www.youtube.com/watch?v=zuMlwUON44s ) c. filmben kifejezetten az anya az, aki ki van éhezve az új ingerekre, és "maga után rángatja" a családját. Tegnap megdöbbenve láttam egy videót, amiből kiderült, hogy Gombos Edináék azért költöztek el Amerikába, mert Edina unta el magát, a kubai Alberto nagyon szívesen maradt volna, és neki (tehát a férjnek) van honvágya Magyarország után, Edina viszont élvezi az újdonságot, és még így is folyton utazgatna.
Shlomo Morel, egy igaz ember
2020. január 26. 14:33
Ma fullba nyomják. Niedermüller, Weisz... Derék marxista lehetett. Igazságosság : D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!