Az orbáni diktatúrát itt akarjuk elkapni

2020. január 20. 18:39

Nagy lépés lenne, ha a kormány szankciókkal nézne szembe Brüsszelben. Interjú.

2020. január 20. 18:39
Dobrev Klára
Dobrev Klára
Népszava

„Egy diktatúra európai parlamenti (EP) képviselőjével beszélgetek? Ön azt mondta, a magyar miniszterelnök »meghirdette a diktatúrát« azzal, hogy a kormány felfüggesztette a fogvatartottaknak megítélt kárpótlások kifizetését.

Igen, egy diktatúra ellenzékének EP-képviselőjével beszél.

Az diktatúra, ahol az ellenzék hónapok óta győzelmet ünnepel, és a miniszterelnök megbuktatására készül 2022-ben?

Vannak diktatúrák, amelyek fenn akarják tartani a demokrácia látszatát. Ez egyébként a gyenge pontjuk is, az orbáni diktatúrát is itt akarjuk elkapni és demokratikus eszközökkel legyőzni.

A Magyarországgal szemben folyó uniós eljárás ebben segíthet? Sokak szerint csak a miniszterelnök malmára hajtja a vizet.

Minden segít, ami megmutatja, hogy nincs arra út, amerre Orbán megy. Meg kell mutatni a magyar embereknek, hogy az Európai Unió vigyáz rájuk, akár ilyen eljárásokkal is. Azt a pénzt, amit az iskolákra, kórházakra ad, nem lehet Tokaj-Hegyaljára, a Balatonra, az Orbán család gazdagodására költeni. Nagy lépés lenne, ha a kormány szankciókkal nézne szembe Brüsszelben.

Hónapok óta tárgyalnak arról, hogy a városok közvetlenül kaphassanak uniós forrást. Milyen eredményeket ért el?

Rengeteg konkrét javaslatot tettünk. Az idei év a következő hétéves költségvetés tervezéséről szól, ennyi időnk van az új szabályok felállítására. Bővíteni kell az önkormányzatok által közvetlenül pályázható támogatások körét, valamint azt is el kell érni, hogyha az Orbán-kormányt azzal büntetik, hogy nem férhet hozzá a forrásokhoz, akkor ezek a pénzek más módon érkezzenek meg önkormányzatokhoz, civil szervezetekhez.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 238 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cambchanglug
2020. január 22. 12:33
M︆︆︆o︆︆o︆︆︆︆︆X︆︆︆︆i︆.︆︆︆n︆︆︆e︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
linkeloe
2020. január 21. 23:09
Klára a Gréczy összeszáradt alsónadrágját kapd el!
áfonya
2020. január 21. 19:20
Gyurcsányné kapd el azt ami gyurcsányból kimarad.
írmag
2020. január 21. 16:00
No most, ez a zsák, vagy a foltja?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!