Az egyházszakadás szelleme kiszabadult a palackból

2020. január 13. 22:20

Egy határt Benedek az elmúlt majdnem hét évben mindig tiszteletben tartott.

2020. január 13. 22:20
Daniel Deckers
Frankfurter Allgemeine Zeitung

„Benedek lemondásával egy veszély mindenképpen valószínűtlennek tűnt: egy ellenpápáé. Benedek azt ígérte, hogy a vatikáni kertekben imádságos életet folytat majd. De ez nem akadályozta meg abban, hogy a bevált stílusban továbbra is hírt adjon az életéről, így formálva jogot a közel sem töretlen életrajzának értelmezésére. És minél tovább tartott élete alkonya, annál gyakrabban igyekezett aktuális kérdésekben szót kérni – mint a tavalyi évben, amikor azt tudatta a világgal, hogy az egyház szexuális természetű problémáinak gyökerei az 1968-as évben keresendők. [...]

Mert egy határt Benedek az elmúlt majdnem hét évben mindig tiszteletben tartott. Amennyire szerették volna utódja helyén látni azok az erők, akik kárt akarnak okozni Ferenc pápának, annyira ódzkodott ő ettől a lépéstől. Jó oka volt rá: egy olyan egyházban, ahol egyesek az egy pápa, mások pedig egy másik – egykori – pápa mögött sorakoznak fel, nem teljesülne az osztatlan pápaság, és olyan erők is ébrednének, amik egyházszakadáshoz vezethetnek. 

Ezt a határt most átlépte Benedek. A papság és a szexuális önmegtartóztatás elválaszthatatlanságáról tett kijelentései nyíltan hátbatámadják Ferencet. Az egyházszakadás szelleme kiszabadult a palackból. Az önmegsemmisítés állapota, ami Benedek »pápa emeritusszá« válása óta napirenden volt, hét év után beállóban van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
argreened
2020. január 16. 01:36
M︆o︆︆︆o︆︆X︆i︆︆︆.︆︆︆︆n︆︆e︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
protoutmie
2020. január 15. 19:33
M︆︆︆︆o︆︆︆o︆︆︆X︆︆i︆︆.︆︆︆︆︆n︆︆︆︆e︆︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
seculo
2020. január 15. 16:44
M︆︆︆︆︆o︆o︆X︆︆︆︆︆i︆︆︆.︆︆︆︆︆n︆︆︆︆︆e︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
follnece
2020. január 15. 10:26
M︆︆︆o︆︆︆o︆︆︆︆︆X︆i︆︆︆.︆︆n︆︆e︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!