Arcpirító hitványság volt a helyettes államtitkár beszéde

2020. január 20. 15:09

A kormány mindennapos szóhasználata magában hordozza az ember és ember közti különbségtételt.

2020. január 20. 15:09
Bősz Anett
Facebook

„A budapesti gettófelszabadulás évfordulóján méltatlannak tartottam volna szólni arról a gyalázatos beszédről, amit Szalay-Bobrovniczky Vince mondott el a Dohány utcai zsinagógában, a magyar kormány képviseletében, azonban nem lehet elmenni mellette szó nélkül.

Sokan foglalkoztak azzal a kérdéssel, hogy vajon a 75. évforduló annyit érdemel-e csupán, hogy mindössze egy helyettes államtitkár jelenjen meg a Budapesti Zsidó Hitközség központi megemlékezésén – miközben II. világháborúhoz kapcsolódó évfordulóknak, Németország egy teljes évet szentelt nemrégiben, számos rendezvényen a legmagasabb politikai szinten képviselve a kormányt –, én nem erről szeretnék most beszélni.

Arról az arcátlan cinizmusról szólnék, ami jellemezte a holokauszttúlélők és leszármazottaik szemébe nézve elmondott beszédet, amelynek most csak néhány részletét emelném ki.

A helyettes államtitkár elmondta: Magyarország összefog azért, hogy faji, etnikai, vallási alapon senkit se érhessen megkülönböztetés. Mindeközben az igazság az, hogy a kormányfő maga kezdeményezett újabb gyűlöletkampányt a gyöngyöspatai romák ellen. Ezt, azóta a kormány számos pozícionáriusa folytatta, megannyi formában. Szalay-Bobrovniczky mindezt úgy mondta, hogy szemmel láthatóan, ő maga is tisztában van a ténnyel: »példamutatással erősíthetők a tendenciák«. Igaza van. Kérdés, hogy a kormány mikor néz szembe saját »példamutatásával«, és azzal, hogy az egész kabinet szintet lépett a kirekesztés tekintetében. A menekültek ellen folytatott gyűlöletkampányt most már egy olyan kampány váltotta fel, amelynek honfitársaink a célpontjai.

Hivatkozott a helyettes államtitkár az Alaptörvényre, amely egyértelműen nem minden magyar polgár, hanem a kétharmad legfelsőbbrendű jogszabálya: a kormány szemlélete átüt a sorokon, több helyen – vallási értelemben már a preambulumban – diszkriminatív, ennek ellenére Szalay-Bobrovniczky úgy beszélt róla, mint az egyenlő méltóság és az egyenlő bánásmód garanciájáról. Ez egyszerűen nem igaz.

Beszélt ezen felül arról, hogy a középkorban a zsidók önszántukból költöztek a gettóba, ahol a saját szabályaik szerint tudtak együtt élni, nem volt ez a kifejezés mindig negatív tartalmú. Majd, visszatért a II. világháború borzalmaira, és azt mondta: az áldozatnak mindig van értelme. »Minél nagyobb az áldozat, annál értékesebb.« (Fontosnak tartom itt tisztázni, a holokauszt kifejezés görög eredetű, szó szerinti jelentése: egészen elégő áldozat.) A beszéd e pontján, a sréhen mögöttem ülő holokauszttúlélő hölgy – miután percek óta rázta a fejét, és egymásra pillantgatva hitetlenkedtünk az újabb és újabb gondolatok megfogalmazása után – azt mormolta maga elé: »szemétláda«.

A magyar kormány számos esetben bizonyította, hogy egyik nagy intézményrendszerben sem szándékozik kialakítani az egyenlő bánásmód elvének megfelelő működést. Ugyanez igaz az oktatási-, az egészségügyi-, vagy a szociális ellátórendszerekre. Nemzetközi statisztikák alapján, azok közt az országok közt vagyunk, ahol a leginkább növekedett az antiszemitizmus az elmúlt években, a rasszizmus jószerivel rendszerszintű.

A kormány társadalomszervezési ajánlata, mindennapos szóhasználata, alapjaiban hordozza magában az ember és ember közti különbségtételt. Ennek fényében, ezt a beszédet elmondani – benne megjegyezni, hogy a világban ma több zsidó él, mint a holokauszt előtt –, a gettófelszabadítás évfordulóján, arcpirító hitványság.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cambchanglug
2020. január 22. 12:36
M︆︆︆︆︆o︆o︆︆X︆︆︆i︆︆︆︆︆.︆︆︆︆n︆︆︆︆︆e︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
1000bocs
2020. január 21. 14:09
Bősz Anett megint hazudik, megint hergel, ezek életének úgy látszik egyetlen értelme hogy "a nemzetközi helyzet fokozódjon". Micsoda meglepetés! Balos a lelkem. A helyzet, az emberek élete, biztonsága minél rosszabb, neki annál jobb. Hisz csupán azzal igazolhatja, hogy szükség van rá, ha a helyzet rossz. Igaz ugyan, hogy ő egyébként soha nem oldja meg a problémákat, de ez számára nem okoz gondot. Ott üldögél a zsinagógában, és teljesen rendben van azzal hogy miközben nyugaton egyre több a valós fizikai támadás a zsidók ellen szerinte nálunk nő az antiszemitizmus:) Pontosan az Anett által is kívánatosnak tartott muszlimok miatt nő a zsidókat fenyegető valós veszély, nem pedig a magyar kormány retorikája miatt. Anett csupán hangulatot kelt. Indulatokat gerjeszt. Ő megmondja a cigányoknak, megmondja a zsidóknak, hogy a kormány utálja őket, ezért nekik utálni kell a kormányt. Anett és a többi hasonló balos világmegváltó nélkül nem lett volna olyan szar a huszadik század, de ez nem aggasztja és nem akadályozza meg őket abban, hogy erre a századra is szervezzenek egy európát pusztító háborút. Anett dolgozik. Anett hergel. Anett nem tesz semmit, amitől ez a világ jobb hely lenne. Anett nem mond semmi pozitívat. Anett azt akarja, hogy az emberek utálják egymást. Hogy agresszívek legyenek. A kommunista mióta csak megjelent a történelem szinpadán, mindig ugyanolyan. AGitál, hergel, szervezi a forradalmat, ahol ő hátul megbújik majd a székbe ül.
istvanpeter
2020. január 21. 13:14
A számítások szerint kb. 75 millió halálos áldozata volt, köztük 20 millió katona és 40 millió civil. A civilek közül sokan az éhezések, bombázások, betegségek és népirtás következtében haltak meg. Felix Mendlesohn rabbi - Chicago Sentinel, 1942. október 8. ”A második világháborút a judaizmus alaptételeinek védelmében vívják.”
tevevanegypupu
2020. január 21. 10:07
Gyurcsání Ferenc és DobrevKlára dublőzét hallották. Amiet ez a kettő nem mond el és ír le, mert tudják,hogy gyalázat, de híveiknek mégis muszáj valami koncot dobni, Anettet utasítjk,hogy írja meg..Gyurcsány diktál, Dobrev ellenőriz (Ferinél sosem tudni mit hoz ki belőle az alkohol) Bősze közreadja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!