A bölcsesség szeretete – Sir Roger Scruton halálára

2020. január 17. 11:56

A háború utáni újbaloldal kritikusára döntő hatással volt az 1968-as francia radikalizmus.

2020. január 17. 11:56
Lánczi András
Lánczi András
Magyar Nemzet

„Különös dolog egy írástudó embert egyszerre két élethelyzetben is megismerni: az írá­sain keresztül, illetve személyesen. 2014-ben a pár napja elhunyt brit filozófus, író, zeneszerző Sir Roger Scruton így kezdte egyik írását a konzervativizmusról: »A konzervatívok szerint az identitásunk és értékeink a más emberekkel való kapcsolatunkon keresztül formálódnak és nem az államhoz fűződő viszonyunkon keresztül.«

Emlékszem, hogy pár évvel ezelőtt, amikor a Center for Euro­pean Renewal konzervatív alapítvány éves rendezvényén Roger Scruton a konferencia nyitó előadását azzal kezdte, hogy ha föltesszük azt a kérdést magunknak, hogy a francia forradalom hármas jelszava – szabadság, testvériség, egyenlőség – közül melyiket kellene választani, akkor ő a testvériséget választaná. Ezzel többeket meglepett, de aki ismerte Scruton felfogását, tudta, hogy miért a testvériséget nevezte meg. Az ember közösségi lény, a közösségek léte és minősége dönti el, milyen életet élünk. Csak a radikális modern politika hirdeti, hogy az emberi élet kérdéseit a politikának – az államnak – kell megoldania.

Ő maga egész életében folyton mozgásban volt, elfogadott minden olyan meghívást, amely értelmes emberi találkozásokat és közösségteremtő alkalmakat ígért. Mert a legfontosabb, hogy szót értsünk embertársainkkal, az élet teljessége – beleértve a szépséget, morált, szokásokat, természetet – fontosabb, mint bármilyen olyan eszme vagy politikai szerveződés, amely rombol vagy az ész kritikai fensőbbsége nevében jogosnak tartja a politikai radikalizmust, szembeállítva azt a szokással, a hagyományokkal, a nemzeti közösséggel.

Antikommunizmusa is ebben az elvben és értékben gyökerezett: a kommunista rendszer esztelen radikalizmusa szétvert mindent, ami az emberi élet értelmét adhatja – családot, hazát, hitet és közösségeket. Személyes barátja volt a cseh Václav Havelnek, ahogy az 1980-as években sok kelet-európai ellenzéki gondolkodóval tartott kapcsolatot, tanított, beszélgetett, akinek tudott, személyesen is segített. Halála alkalmával többen felhívták a figyelmet arra, hogy Roger Scruton életre szóló elhivatását nagyon hasonló okok alakították ki, mint a konzervatív gondolkodás atyjának, a XVIII. század végén élt Edmund Burkének.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
arerol
2020. január 20. 10:34
M︆︆︆︆o︆︆o︆X︆︆︆︆︆i︆︆︆.︆︆︆︆︆n︆︆︆︆e︆︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
clusedic
2020. január 20. 05:33
M︆︆o︆︆︆︆o︆︆X︆︆︆︆︆i︆︆︆︆.︆︆︆n︆︆︆e︆︆︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
diochrondie
2020. január 20. 00:32
M︆︆︆︆︆o︆︆︆︆︆o︆︆︆︆X︆︆i︆︆︆︆.︆︆︆n︆︆︆e︆︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
dumblidem
2020. január 19. 19:33
M︆︆o︆o︆︆︆X︆︆︆︆i︆︆︆.︆n︆︆︆︆e︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!