Úton a bukás felé

2019. december 10. 15:13

A színházak Magyarországon mindig is a polgári lét, függetlenség és a hatalommal szembeni kritika terepei voltak.

2019. december 10. 15:13
Gyöngyösi Márton
Gyöngyösi Márton
Facebook

„A diktatórikus rendszerek rendszerint elkövetik azt a hibát, hogy miután már az élet minden területét ellenőrzik, a művészetbe és a kultúrába is bele akarnak szólni. Az eredmény általában tragikus és a politikai szándékkal szemben sokkal inkább a rendszer szánalmas gyengeségét mutatja meg, mint erejét.

Miután Orbán Viktor hatalmi őrületében uralma alá gyűrte az egyetemeket, a médiát és az ellenzéki kihívójára kiszabott gigabüntetésekkel a demokratikus politikai versenybe is belenyúlt, most új ellenséget talált magának: a színházakat és a kulturális életet. Látszik, hogy az október 13-án óriási pofont kapott, majd november 10-én Jászberényben irtózatosan leszerepelt Fidesz vonatán nincsen fék: nekik ellenség kell, hogy saját gyengeségüket leplezzék.

A kultúrával szemben azonban még egy politikai rendszer sem tudott nyerni. A színházak Magyarországon mindig is a polgári lét, függetlenség és a hatalommal szembeni kritika terepei voltak. Csakhogy hiába tesztelik a társadalmat és hiába próbálnak visszakozni, hogy majd aztán csendben vegyék át az uralmat ezen a területen is. Ők már a bukás felé tartó úton járnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makapaka2
2019. december 11. 18:58
GERINCTELEN BALLIKOS, HITELTELEN VAGY!
tango47
2019. december 11. 18:00
És nem szakad fejére az emelet!
We_Returned
2019. december 11. 14:01
Már lassan 10 éve bukik
Glück28
2019. december 11. 12:07
Ha valaki, hát Gyöngyösi Marci autentikus személy a bukás felé vezető útról. 2022-ben már tuti Degenerál Koalíciós színekben fog parádézni a nyomorult kisnyilas.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!