Sziszifuszi munka

2019. december 17. 22:58

Ma már mindenki tudja, hogy kilenc évvel ezelőtt a Fidesz vezérkara kész forgatókönyv birtokában vette át a hatalmat.

2019. december 17. 22:58
Beck Tamás
Népszava

„Ma már mindenki tudja, hogy kilenc évvel ezelőtt a Fidesz vezérkara kész forgatókönyv birtokában vette át a hatalmat. Orbán és társai tudták, hogy a rendszerváltozás után létrehozott magyar közjogi rendszer súlyos fogyatékosságainak köszönhetően gyerekjáték lesz számukra alkotmányozó többségüket kihasználva egy autokratikus fordulat végrehajtása. 

Mindenekelőtt gondot fordítottak arra, hogy az államfő olyan ember legyen, aki számukra fontos törvények szentesítésénél ne éljen vétójogával. Ők adják a házelnököt, embereikkel feltöltötték az Alkotmánybíróságot, megszállták az összes független intézményt. S mivel úgy gondolták, hogy hatalmuk bebetonozásának nagyon is útjában áll a sajtószabadság megléte, hozzáfogtak a »negyedik hatalmi ág« felszámolásához. 

Azóta sem válogatnak a módszerek között. A Népszabadságot egy külföldi spekuláns segítségével szüntették meg, a vidéki lapokat egy az egyben felvásároltatták strómanjaikkal. A legnagyobb hatalmú hazai sajtófelügyelet, a kormánypárt által létrehozott Médiatanács tagjait pedig idén egytől egyig a Fidesz delegálta ismét, fittyet hányva valamennyi demokratikus normának. Megjegyzem, a szóban forgó grémium személyi összetételét tekintve eddig is Orbán Viktorhoz volt lojális, deklarált céljaival ellentétben tehát nem biztosíthatta a demokratikus nyilvánosság működését; szó nélkül hagyta például a KESMA nevű kormánypárti médiakonglomerátum kétes törvényességű létrehozását.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hunyadi Mátyás
2019. december 19. 09:51
A "kész forgatókönyv" nem más mint dicséret. Karácsonynak nincs forgatókönyve? Nem úgy néz ki.
Vakfolt
2019. december 18. 14:03
Fosnak a komcsik, hogy az elvtársak felaprítják őket, most nyüzsögnek efféle hűségnyilatkozatokat tenni, mint az ötvenes években, ugyanazok a reflexek.
trma
2019. december 18. 13:30
Jajj, ez a "vidékilapozás". Évek óta, mindig amikor előhozakodnak vele, azt kérdezem, milyen vidéki lapok? Mi a nevük? Hol keressem? Venni kell, vagy ingyen adják? Valaki kérem segítsen!
zakar zoltán béla
2019. december 18. 09:35
Lópete...Lópata Pál....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!