Leskelődő Justitia

2019. december 18. 09:29

Úgy tűnik, Romániában a törvényhozás istennője sűrűn leskelődik a szemére kötött kendő alól.

2019. december 18. 09:29
Kiss Judit
Krónika.ro

„Sok minden felmerült négy év alatt és felmerül ma is a Colectiv-tragédia kapcsán. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a súlyos égési sérülést szenvedettek közül sokan azért veszítették életüket, mert nem áll készen Romániában az egészségügyi rendszer arra, hogy megfelelőképpen ellássa ezeket az eseteket, az áldozatok közül így sokan az úgynevezett nozokomiális, vagyis a kórházban elkapott fertőzésbe haltak bele. Felmerül a megkerülhetetlen kérdés, hogy vajon mennyit tanul vagy tanult-e egyáltalán azóta az ország a bukaresti klubban történt tragédiából. És homály fedi, hogy a hasonló ítéleteknek mennyi a romániai állapotok valódi javulását elősegítő hozadékuk.

A korrupciós ügyletek szövevénye ugyanis megannyi területet elborít, így a döntéshozó, az orvos, a hivatalnok, sőt még a »postás, a rendőr, a villanyszerelő« is akarva vagy akaratlanul, de tulajdonképpen ugyanannak a hatalmas korrupciós gépezetnek a fogaskereke. A Colectiv klubban bekövetkezett szerencsétlenség kapcsán elhangzott az is, hogy ebben az országban maga az igazságszolgáltatás is korrupt, akárcsak a politika.

A felmerülő kérdések továbbgyűrűznek, így akár abba az irányba is kitágíthatóak, hogy szolgáltat-e egyáltalán igazságot Romániában az igazságszolgáltatás. Abban az országban, ahol maga az államfő jelenti ki az 1989-es decemberi események évfordulóján, hogy »30 évvel a forradalom után az akkori hóhérok még szabadon járnak«. Justitiát, a törvényhozás istennőjét századok óta azért ábrázolják bekötött szemmel, mert nem részrehajló, legalábbis nem kellene annak lennie. Úgy tűnik azonban, hogy Romániában sűrűn leskelődik a szemére kötött kendő alól.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!