Európa megtagadói

2019. december 14. 14:46

A józan eszű és egészséges lelkű ember azt teheti, amit a Hortobágy poétája (lásd Ady), aki, ha a bamba társakra s a csordára nézett, „káromkodott vagy fütyörészett”.

2019. december 14. 14:46
Faggyas Sándor
Magyar Hírlap

„Az év embere Adolf Hitler – kürtölte világgá 1938 végén a Time. Az év embere Joszif Visszarionovics Sztalin – hirdette címlapján egy évvel később (majd 1942-ben ismét) a híres magazin. Az 1923-ban New Yorkban elindított liberális lap 1927 óta minden év végén megválasztja, pontosabban kiválasztja az »év emberét«, aki úgymond a legnagyobb befolyással volt az adott esztendő eseményeire, a dolgok menetén a legtöbbet változtatott – akár jó, akár rossz irányban.

Az elmúlt csaknem száz évben az utóbbiak (főként politikusok) voltak többségben, míg a jó oldalt olyan személyek képviselték, mint például Mahatma Gandhi, XXIII. János és II. János Pál pápa, s olyan kollektív »kitüntetettek«, mint az 1956-os magyar szabadságharcosok, 1993-ban a békéért dolgozók, 2005-ben az »irgalmas szamaritánus« Gates házaspár és Bono, 2014-ben az afrikai Ebola-járvány ellen küzdők, 2017-ben pedig a szexuális zaklatások elleni #metoo mozgalmat elindítók.

A héten a Time azt közölte, hogy a 2019-es év embere Greta Thunberg. A tizenhat éves svéd diáklány a péntekenkénti globális klímasztrájk kezdeményezője, egyben emblematikus figurája, aki ahelyett, hogy iskolába járna, egyik klímakonferenciáról a másikra szaladgál (a napokban Madridban lépett fel), mindenhol bátran kinyilatkoztat, kioktat és szigorúan megdorgálja a politikai, gazdasági és egyéb vezetőket. A világ- és (állítólag) időutazó Gretát rajongótábora bálványozza, a gyáva píszí politikusok meg kényszeredetten meghallgatják, mert tabu kimondani, hogy a szemfényvesztő show főszereplőjét marionettbábuként mozgatják a háttérből valakik. A klímavándorcirkusz Asperger-kóros, copfos–dacos gyerekbohóca csacsiságokat hord össze a Földet fenyegető éghajlati katasztrófáról, a közelgő világvégéről, a világot megmentő vágyálmairól, a politikusok és szakemberek klímaügyi alkalmatlanságáról. De – ellentétben az 1994-es év emberével, a szentté avatott lengyel pápával – a svéd tinédzser azt akarja, hogy féljetek, féljünk!

A több mint egy éve járványként terjedő globális tömeghipnózis és -hisztéria láttán a józan eszű és egészséges lelkű ember azt teheti, amit a Hortobágy poétája (lásd Ady), aki, ha a bamba társakra s a csordára nézett, »káromkodott vagy fütyörészett«. Vagy úgy reagál, mint Donald Trump elnök a Twitteren: »Ez nevetséges! Gretának a dühkezelési problémáival kellene foglalkoznia, és beülnie egy jó régimódi filmre egy barátjával. Nyugi, Greta, nyugi!«

Lehet persze nevetni a cirkuszi produkción. Meg azon, hogy egyes emberek a hobbijuknak tartják, hogy más embereket, továbbá jelenségeket, történéseket beskatulyázzanak, címkézzenek, listázzanak. Szintén a napokban tette közzé a brüsszeli Politico az Európa sorsát leginkább meghatározó emberek huszonnyolcas listáját, s az »álmodozók« kategóriában ki más állna a rangsor élén, mint Tonhalhegy Gréta?! A negyedik pedig Carola Rackete, a harmincegy éves német »civil« hajóskapitány, aki afrikai migránsokat szokott kihalászni a Földközi-tengerből és Olaszországba taxiztatja őket, akár kap kikötési engedélyt, akár nem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bajerzsóty
2019. december 15. 18:47
Nekem mindegy mit beszèl a kiscsaj..elèg azt làtnom hogy az orbànista fideszparasztok idegesek tőle ès nekem ennyi elèg..
mokány
2019. december 15. 10:25
A senkiházy libsi-bolsiknak és csahosaiknak csak az a lényeg, hogy ők tematizálják a témát.
mokány
2019. december 15. 09:39
A világtengerek hal állományának csökkenése ? Szakad a táplálék lánc. Tömegével döglenek éhen a ragadozó halak, mert lehalászták előlük a zsákmányt.
night watch
2019. december 15. 08:49
Attól még, hogy rácuppantak a libsik erre a témára, tényleg érezhető a klímaváltozás. Véletlenül, 1945 óta a CO2 kibocsátás megtízszereződött. Ennek háromnegyedéért Kína, az USA, Európa, India, Oroszország meg Japán a ludas. Az USA kb. ugyanakkora GDP-vel kétszer akkora kibocsátó, mint Európa. A CO2 és a hőmérséklet között hosszú távon szoros összefüggés van. Korábban a felmelegedés okozta a CO2 szint növekedését. A bökkenő az, hogy az elmúlt 60 év alatt annyit emelkedett a CO2 szintje, amennyit a jégkorszakok váltakozása során 5-20 ezer év alatt. A felhőkarcoló tetejéről lezuhanó is azt gondolja magában a 10. emelet táján: so far, so good.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!