A színházakat el lehet foglalni, a gondolatokat nem!

2019. december 09. 17:12

Ők meg csináljanak csak propagandát az üres székeknek.

2019. december 09. 17:12
Donáth Anna
Facebook

„A Fidesz-kormány évek óta háborút visel a kritikus gondolkodás ellen. A művészet mindenkori feladata ugyanis a valóság egyedi szempontú visszatükrözése, míg Orbán Viktor egy torz, hamis világot akar valóságnak feltüntetni. Kultúraközvetítő eszközök sokaságát foglalta már el, de pontosan tudja, hogy a valódi tartalom soha nem lesz az övé. Azt nem lehet erővel megszerezni.

Lehet fideszes színházat csinálni, de minél inkább a hatalom szolgájának áll egy művészeti produkció, annál távolabb kerül a művészet valódi jelentésétől. Nem lesz sikeres. Lehet fideszes újságokat, folyóiratokat nyomtatni, de állami támogatás nélkül nem maradnak talpon. Ahol a »művészet« címkéje alatt a hatalmat szolgálják ki, onnan elmarad a néző, hallgató, olvasó.

Ezt pedig Orbán Viktornak kellene tudnia a legjobban, hisz egyszer már megélt ilyen világot – csak akkor még a jók oldalán. Harminc éve a rendszerváltók egy olyan világnak vetettek véget, ahol az elnyomó hatalom szintén az előírt kultúrával terelgette volna a polgárait. Ócska polbeat, kínos állami táncdal, propagandafilmek az egyik oldalon – és lakásszínház, szabadegyetem, szamizdat a másikon. És igen, a pincében, illegálisan nyomtatott Orwell- és Petri-kötetek legyőzték az állami kötelezőt. A kritikai gondolkodás mindig utat talált magának, és végül legyőzte elnyomóit.

Most sem lesz másképp. A fideszes parlamenti szavazógép dönthet úgy, hogy elfoglalja a színházakat – de a művészet ekkor nem szűnik meg, csak máshol hajt ki.Szomorú, hogy harminc év után megint ez a küzdelem zajik, de biztató, hogy tudjuk, miként lehet győzni. A kemény idők megint csodálatos művészeti alkotásokat hoznak majd. A mi dolgunk lesz ezeket támogatni, terjeszteni, megőrizni. Ők meg csináljanak csak propagandát az üres székeknek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nyikos Maja
2019. december 11. 17:23
Csak azt nem értem, hogy miért nem vagy büszke szlovák!
Dénia
2019. december 10. 20:27
Milyen gondolatokat? Tényleg azt hiszitek, hogy mindenki elfelejtette már, hogy mit művelt az egész libsi bagázs a kötelező metoo nemzetközi hisztikamány idején? A húsz, meg harminc éves előrángatott történetekről, minden bizonyíték nélkül? És most tényleg azt hiszitek, hogy nem látja senki, hogy most ahhoz képest mit műveltek és mit nem? Vagy már ennyire nem számít semmi?
áfonya
2019. december 10. 16:07
Piros lámpát kilehet tenni arra a színházra ahol a a színészek tüntettek a megalázó test fogdosó aljas kiskirályok mellett .
Sulammit
2019. december 10. 14:34
Nincs fideszes színház, te gondolatok és vélemény nélküli papagáj! Színházak vannak, szerzők, rendezők és színészek vannak. Unalmas nő vagy, és éretlen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!