A rendszerkritikus baloldal pártellenessége és szervezetlensége az elmúlt egy év tükrében

2019. december 18. 08:25

A pártdemokrácia kríziséről szóló diskurzus maga is politikai, ideológiai eszközt jelent.

2019. december 18. 08:25
Schultz Nóra
Mérce

„Kölcsönösen egymást erősítő problémák halmazáról van szó. Elsősorban meghatározó tapasztalatot jelent, hogy a Fidesz gúnyt űz a képviseleti kormányzásból és leépíti a jogállami intézményeket. Ennek ellenében a liberális centrum a jogállamiság, »Európa« és tágabban véve az ún. »nyugati értékek« védelmezőjeként felesel a jobboldalnak. Mindeközben az informális baloldal fenntartotta, vagy talán meg is erősítette távolságát az intézményes politikával szemben.

A baloldali-centrista pártok képtelenek meggyőzni a »valódi« baloldalt, hogy legitim képviseleti intézmények, egészen addig, amíg be nem tudnak vonzani olyan szereplőket, akik az informális közeg céljaihoz, kulturális és morális habitusához közelebb állnak. De úgy tűnik, ezek a szereplők csak akkor hajlandóak megkötni az ördögi alkut, és belépni a Politikába, ha már történt valamilyen elmozdulás e tekintetben.

Talán az idei őszi önkormányzati választások alkalmával pont ennek láthattuk igazolását, illetve a további átalakuláshoz szükséges alapok kialakítása felé tett lépéseket. Alacsonyabb belépési szinten, kevesebb erőforrásért való harc árán és a helyi önrendelkezés elvi igazoltságának segítségével sikerült számos, eddig pártpolitikán kívül vagy attól függetlenül működő jelöltnek az intézményes politikai térben való eredményes szereplés, számos rendszerkritikus aktivista pedig tanácsadóként vagy szervezőként vett részt a kampányban.

Összefoglalva tehát, világos kell legyen, hogy a pártdemokrácia kríziséről szóló diskurzus maga is politikai, ideológiai eszközt jelent. Tony Blair vagy Bajnai Gordon tevékenységének hátterében egy depolitizált demokrácia felfogás állt, és a harmadik utas semlegeskedő szakértőisége  a baloldali pártok hagyományos karakterének leépítésével járt. Itthon jelenleg a pártokon kívülálló, többé-kevésbé ortodox baloldal azért termeli újra a pártpolitika-ellenes narratívát, hogy megerősítse a centrista/liberális ellenzékkel szembeni kritikáját.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1000bocs
2019. december 19. 09:42
A lényeg az lenne, hogy a baloldal fellépésében, viselkedésében, a választókhoz való viszonyulásában, kultúrharcában ne legyen náci - ezzel ugyanis minden szabadelvű és szabadságot szerető embert a konzervatív oldalra lök. A ballib oldalnak meg kellene találnia az ügyeket, amik mentén hihetően és megbízhatóan a választók érdekeit védi. Ma ugyanis csupán a saját hatalmi harca miatt áll bele mindenbe, és hiába vádolja Orbánékat a saját klientúra kiépítésével és korrupcióval, ha az önkormányzati választás után ugyanazt csinálja mint a Fidesz, csak sokkal éhesebben. És még sorolhatnánk azokat a dolgokat, amihez egy mércés hozzá sem tud szagolni...
123321
2019. december 18. 18:49
idővel remélhetőleg hozzászoknak a demokráciához az elvtársak
Gyéressy Károly
2019. december 18. 12:31
Ezt az ócska szómenést!
Aerion
2019. december 18. 12:14
+ egy okoskodó, de tudatlan és értetlen bolsevik némber. Ezekkel Dunát lehet rekeszteni, nem is értem, miért nem ezekkel tervezték Gabcsikovót.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!