A balliberális oldal csak beszél az éghajlatváltozás elleni küzdelemről, de nem cselekszik

2019. december 05. 11:05

Össze-vissza nyilatkoznak, de amikor tenni kell, tétlenek maradnak.

2019. december 05. 11:05
Rétvári Bence
Rétvári Bence
Facebook

 

„Itt van például az oktatás kérdése. Ma minden kilométerkőnél elmondják, hogy a klímaváltozás veszélyeiről már az iskolában beszélni kell. Saját kormányzásuk alatt 2 Nemzeti Alaptantervet fogadtak el (2003-ban és 2007-ben), de egyikben sem fordul elő sem az éghajlatváltozás, sem a klímaváltozás szó. Egyetlen egyszer se írták le, pedig már akkor is ismert volt, most viszont minden második mondatukban szerepel. Ezzel szemben a 2012-ben elfogadott NAT-ban nyolcszor fordul elő ez a két kifejezés (az éghajlatváltozás 4 alkalommal, a klímaváltozás szintén 4 alkalommal). Ők csak beszélnek az éghajlatváltozásról, amikor éppen ez divat, mi viszont rögtön cselekedtünk, ahogy lehetőségünk volt rá. De ezen túlmenően is hangsúlyos téma az oktatásban a környezetvédelem.

Magyarország a környezetvédelmi oktatás terén más országok előtt jár, hiszen az éghajlatváltozás témaköre fontos részét képezi a hazai oktatási rendszer által közvetített ismereteknek. Az iskolákban jelenleg a földrajz, a biológia, a fizika és a kémia tantárgyak keretében is tanulnak a fiatalok az éghajlatváltozásról. A jelenleg hatályban lévő – és az újonnan készülő is - Nemzeti alaptanterv kiemelt területként kezeli a fenntarthatóság, a környezettudatosság ügyét. Ennek értelmében a felnövekvő nemzedékeknek meg kell tanulniuk, hogy az erőforrásokat csak tudatosan, takarékosan és felelősségteljesen szabad felhasználni.

Kiemeli a környezetvédelmet a többi ismeret közül, hogy számtalan tanórán kívüli iskolai programnak is ez a fő témája évek óta: Ökoiskola Program, Fenntarthatósági Témahét, Világ Legnagyobb Tanórája, Csodaszarvas iskolai közösségi program, Erzsébet-táborok programja.

Az Ökoiskola Program keretében részt vevő mintegy 1050 köznevelési intézménynek a mindennapjaiba szervesen beépülnek a környezet védelmével és a fenntarthatósággal kapcsolatos tevékenységek.

A Fenntarthatósági Témahét 2016. óta megvalósuló program, amelyhez évről évre az iskolák egyre nagyobb számban csatlakoznak. A 2018/2019. tanévben 1540 iskola több mint 330 000 diákja vett részt a témahéten. Ebben a programban a hagyományos iskolai keretekből kilépve foglalkoznak a klímavédelemmel a diákok.

Az EMMI támogatásával szerveződik a Világ Legnagyobb Tanórája című egyhetes esemény is, amelyhez 2019-ben 634 iskola közel 4700 osztálya csatlakozott. A program fő célja, hogy felhívja a tanulók figyelmét a Fenntartható Fejlődési Célokra. Ezek egyike a fellépés az éghajlatváltozás ellen.

A Csodaszarvas iskolai közösségi program keretében bentlakásos és napközis, egyhetes programokat dolgoztak ki. Az egyhetes környezetvédelmi program a Csodaszarvas iskolai közösségi program kínálatából – a pedagógusok választása alapján – tavaly a harmadik, idén már a legnépszerűbb volt.

A környezetvédelem fontossága az Erzsébet-táborok programjaiban is tetten érhető. A gyerekeket a programokon keresztül is ösztönzik a szervező Erzsébet Alapítvány munkatársai a környezettudatosságra.

2018-ban a pedagógusminősítés már meglévő kompetenciaterületei kiegészültek a fenntarthatóságra nevelés pedagógiai tevékenységeivel.

Környezetünk megóvásával lehet küzdeni a klímaváltozás ellen. Komoly dolgokhoz nem lehet komolytalanul viszonyulni, nem lehet minden nap mást mondani, össze-vissza beszélni. Mi, az elmúlt 9 évben fontos konkrét lépéseket tettünk, kézzelfogható eredményeket értünk el, hogy a fenntarthatóságra nevelés, környezetünk megóvása általános szemléletmóddá és gyakorlattá válhasson az óvodákban és az iskolákban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fraktoaster
2019. december 06. 12:22
A egyik nagy aggódó Leonardo di Caprio-t ne is említsem. Nagyon aggódik az éghajlatváltozás miatt, de azért gondolom mindenhová magángéppel megy és az 1000 hektáros birtokán is minden fenntartható...
fraktoaster
2019. december 06. 12:19
Álszent fröcsögés amit a klíma hiszti keretében levágnak egyesek. A fogyasztó társadalom csúcsa, a legnagyobb lábnyommal rendelkezők hisztiznek a legjobban. Meki, Starbucks, coca-cola, minden hétvégén egy wizzair., Gréta Thunberg bögre, póló, párna, toll. Black Friday.. Ali-express, mert mindent 5000 km-ről szerzek be, mert vasárnap éjjel itthon épp nem lehet kapni. Én elhiszem, hogy szerencsétlen Gréta Thunberg elhiszi amit csinál, és őszintén gondolkodik. Viszont a manager gárdája számára csak a profit számít. Százmilliókat keresnek a megcsinált celeben. Több a Grétás merchandise a webshopokban, mint a Marvel-es lassan. Mindezt a fenntarthatóság jegyében... Kíváncsi lennék, hogy pl. egy Tilikov vagy Pierre mit tesz a környezetért egyénileg?
belpestilibsi
2019. december 05. 16:47
bezzeg, ti aztán tesztek is dolgokat. az a baj.
Pierre
2019. december 05. 16:00
retvari! Az egy hete kiadott kozponti utasitas, miszerint mostantol nem tagadjatok a klimavaltozast, hanem ti vagytok az elharcosai, meg nem jutott el minden hulyetekhez. Ket napja gondolta magat viccesnek hoppal peter, amikor kitette a fb-jara, hogy a felmelegedes jegyeben szakad a ho Magyarorszagon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!