Nyugaton a helyzet

2019. november 05. 19:37

A legutóbbi választások után folytatódott a nyugati politikai paletta átalakulása.

2019. november 05. 19:37
Lóránt Károly
Magyar Hírlap

„Kezdjük az európai parlamenti választásokkal. A legdöntőbb változás, hogy a korábban az uniós ügyeket nagykoalíciós együttműködésben eldöntő szocialista–néppárti ikerfrakció hatvanhét parlamenti helyet veszített, és már nem képes abszolút többséget elérni, szüksége lesz vagy a liberálisok vagy a zöldek támogatására. A többséghez szükséges negyven képviselőt elvben más frakciók­tól is beszerezhetnék, ám politikai szempontból ez a két frakció jöhet számításba, és közülük még a liberálisok (mai nevükön Renew Europe – Újítsuk meg Európát) a jobbik eset, mert a magyar fülnek rossz hangzású nevük (liberális) ellenére közülük sokan (például az angolok, akik a száznyolc fős frakcióban tizenhét helyet foglalnak el) a szó eredeti értelmében liberálisok. Ez azt jelenti, hogy – szemben a hazai balliberálisokkal – velük normális módon meg lehet vitatni kérdéseket. A rosszabb eset a zöldek, mert a frakció zömét és meghatározó erejét (a hetvenöt képviselőből huszonötöt) a németek teszik ki az ismert politikájukkal, de erre térjünk ki részletesebben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!