A magyarok jogainak és szabadságának védelmében

2019. november 25. 07:23

Hamis képet fest az a felfogás, miszerint az alkotmánybíráskodás szerepe kizárólag az állami közhatalom korlátok közé szorítása.

2019. november 25. 07:23
Orbán Balázs
Orbán Balázs
Index

„A fentiekből jól látható, hogy ma már túlzottan leegyszerűsítő és hamis képet fest az a felfogás, miszerint az alkotmányok és az alkotmánybíráskodás szerepe kizárólag az állami közhatalom korlátok közé szorítása. Ez továbbra is kiemelten fontos feladat, de ma már sem az ember alapvető jogainak és szabadságának a védelme, sem a politikai közösség szabadságának és biztonságának garantálása nem érhető el az állami intézmények működésének védelme és megerősítése nélkül.

Az alkotmánybíráskodásnak is ehhez a kihíváshoz szükséges igazodnia, és éppen az alkotmány értékrendszerének megóvása érdekében kell elősegítenie a kérdés alapos kibeszélését az alkotmányvédelemről szóló stratégiai jellegű gondolkodásban. Ez pedig – természetesen nem mindig, de – néhány esetben az állami intézmények cselekvésének és hatásköri épségének a megvédését feltételezi.

Persze, a közhatalmat gyakorlók alapvető jogainak védelme semmilyen mértékben nem csorbíthatja az egyén jogainak alkotmányos védelmét. E két szempontnak egyszerre kell érvényesülnie. Éppen ezért örömteli, hogy 2012-től éppen a cikk szerzője által kritizált Alaptörvény bővítette az egyén alapvető jogainak védelmére rendelkezésre álló intézmények számát az úgynevezett valódi alkotmányjogi panasz bevezetése révén.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
padeter
2019. november 27. 18:56
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
worlprofid
2019. november 26. 22:36
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
ppix
2019. november 25. 11:38
Ekkora elbaszott hazug bullshit baromságot a nemzetközi veszélyről, beszarás. Nyuszikám, a törvénybe azt írtátok bele, hogy a magyar állam szervei fordulhatnak a tákolmánybírósághoz ha az ÁLLAMPOLGÁR esetleg pert nyerne ellenük rendes magyar bírósági eljárásban. Jogszerűen. Ami totál nonszensz, ha elvesztette az állam a pert, akkor talán nem volt igaza. Nem kell még egy felsőbb bíróságot kinevezni, csak azért mert a főni egy fasz és máig óvodás módon gondolkodik és bedurcul. Semmi köze ennek semmilyen nemzetközi szervezetekhez, amik veszélyeztetnék az államot.
nyugatiszél
2019. november 25. 11:09
Sok a nyelvhelyességi, helyesírási hiba, elkelne egy korrektor.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!