A filozófia és a jog

2019. november 21. 07:52

A társadalmi szerződés elmélete azt a célt szolgálja, hogy morálisan igazolja, elfogadottá tegye, legitimálja az államot.

2019. november 21. 07:52
Szentpéteri Nagy Richard
168 Óra

„Van olyan felfogás, amely szerint ehhez az igazoláshoz, elfogadáshoz, elismeréshez a társadalmi szerződés normatív fikciója önmagában elég.

A 17. század végének máig óriási hatású gondolkodója, John Locke azonban úgy vélte, hogy ez a legitimáció nem elégséges, hiszen léteznek olyan további követelmények, amelyeknek az államot meg kell feleltetni. Az egyik ilyen követelmény a hatalommegosztás, a másik a jogok garantálása. Mindkét kritérium alapvető.

A hatalommegosztás, vagyis az államhatalmak elválasztásának elve azon a felismerésen alapszik, hogy ha az államhatalom egy kézben összpontosul, az mindenképpen rosszra vezet, mert az emberi gyarlóság, a mind nagyobb hatalomra törekvés, a hatalommal való visszaélés démona, a hatalom kiterjesztésének szándéka, a hatalommal való fenyegetés lehetősége, a korrupció kísértése a legkiválóbb vezetőket sem kerüli el. Minden hatalom korrumpál, az abszolút hatalom pedig abszolút korrumpál – amint ezt Lord Actontól (és nyomában Bibó Istvántól) később megtanultuk.

Az államot tehát úgy kell megtervezni, hogy benne az egyes államhatalmi ágak egymástól elválasztva legyenek. Hogy lényegében három jól elkülöníthető hatalmi funkció van, amely egymástól többé-kevésbé eltérően karakterizálható, azt már Arisztotelész felismerte korának athéni állami berendezkedését leíró művében, de hogy ezeket a pozíciókat következetesen el kell választani egymástól, azt Locke fogalmazta meg normatív éllel, igaz, ő a bírói hatalmat nem tartván jelentősnek, a föderatív (külpolitikai) hatalmat is a triász részének tételezte.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
stifwacar
2019. november 23. 22:13
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
annamanna
2019. november 21. 22:03
Több ezer éve úgy működött nagyon sok hatalom, hogy a papoknak/sámánnak stb meghagyta a szellemi vezető szerepét, és az elég sok tekintetben képes volt korlátozni a katonai vezető uralmát. Például az európai országokban a kiépült egyház mögött a Vatikán állt, és az bizony egy nagyon komolyan veendő ellenhatalmat jelentett, mert a legutolsó parasztig is elért az országban, ráadásul rengeteg anyagi erőforrást is birtokolt, tehát nagyon is ildomos volt tekintettel lenni rá. Ez a hatalmi megosztás akkor hanyatlott le, amikor az egyház, a vallás, az Isten tekintélye megrendült, az egyház elvesztette a tekintélyét, az emberek mindennapjaira gyakorolt befolyását és visszaszorult. Onnantól kezdve sok tekintetben elszabadult a pokol, ellensúlyozásként Európában létrehozták az Uniót, ami kívülről képes némi féket, ellensúlyt jelenteni egy ország vezetésével szemben. Na meg a média sem elhanyagolható ilyen szempontból. Nagy is a prüszkölés ezek miatt...
zakar zoltán béla
2019. november 21. 19:13
Undorító alak!
Peter8811
2019. november 21. 18:45
Inkább úsznod kellene. Ági néni már Szent Pétert nyilasozza.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!