A Fidesz mára egy átnevelőtábor lett

2019. november 26. 08:08

Ez a rendszer a valóságba remeghet bele csak. (Interjú.)

2019. november 26. 08:08
Stefano Bottoni
hvg.hu

hvg.hu: Ha nem tud elképzelni békés hatalomátvételt, de forradalmi hangulatot sem tapasztal, akkor hogyan lesz vége ennek a rendszernek?

S. B.: Amikor összeomlik az állam.

hvg.hu: Elég utópisztikus.

S. B.: Dehogyis. Zajlik az államigazgatás tudatos vagy inkább tudatlan, rövidlátó lezüllesztése, és egy idő után leállnak a dolgok. Nem indul el a vonat, nem lehet megcsináltatni egy jogosítványt, nem lesz, aki megműtsön, nem lesz matektanár. Akkor fog összeomlani az Orbán-rendszer. A kritikai értelmiségnek erről kellene beszélnie, mert ez jobban zavarja Orbánt, mint száz despotázás. Ez a rendszer a valóságba remeghet bele csak.

hvg.hu: Gazdasági válságba?

S. B.: Lehet. Orbán nagyon szerencsés volt eddig, soha nem kellett háborgó tengeren kormányoznia. Óriási kérdés, hogy ez a hatalom felül tud-e emelkedni saját tudati mélységén, és tud-e racionálisan kormányozni, vagy beleragadnak a saját mocskukba. Ha igen, akkor az egész országot magukkal rántják. Van bennem egy ilyen félelmem.

hvg.hu: Jól foglalom össze a könyvét, ha azt mondom, hogy Orbánról a történelemkönyvekben az szerepel majd, hogy: »Orbán Viktor, rendszerváltó politikus, majd miniszterelnök, aztán pragmatikus, hatékony despota, végül bukott despota«?

S. B.: Az első három áll, az utolsót nem tudjuk. Csak azt látom, hogy elképesztő kockázatokat vállal Orbán, amikről nem tudni, hová futnak ki. Feszültségek vannak a társadalomban, ezek akár robbanáshoz vezethetnek. De fogalmam sincs, mikor és hogyan. Orbánnak ugyanis van egy víziója, amit milliók követnek. A Fidesz egyfajta »nemzet pártjaként« működik, egyáltalán nincs nemzetközileg elszigetelődve a miniszterelnök, ne áltassuk magunkat. Nem holnap fog megbukni, az ellenzék nem fogja megspórolni a váltáshoz vezető idegőrlő politikai munkát. Mert az nem munka, hogy »takarodjon Orbán«, ennél sokkal több kell. Orbán-ellenességből nem lesz pozitív vízió, abból csak zsákutca lesz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 174 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
todemo
2019. november 29. 05:13
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
siochanty
2019. november 28. 04:23
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
balsors
2019. november 27. 21:04
Gy.bá 6 elemis talpnyalója.
padeter
2019. november 27. 18:49
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!