Szent István versus Horthy

2019. október 18. 09:30

Horthy valóban korszakos kormányzó volt, de rögtön tegyük hozzá, hogy ez hazánk történelmének egyik legsötétebb időszaka.

2019. október 18. 09:30
Dávid Ferenc
Népszava

„Tisztelt Polgármester Úr! (…) Szerettük, becéztük ezt a várost, amely az elmúlt évben a nemzet megrontója lett. Tetemre hívom itt a Duna partján a magyar fővárost: ez a város megtagadta ezeréves múltját, ez a város sárba tiporta koronáját, nemzeti színeit és vörös rongyokba öltözött. Ez a város börtönre vetette, kiüldözte a hazából annak legjobbjait, és egy év alatt elprédálta összes javainkat. De minél jobban közeledtünk, annál jobban leolvadt szívünkről a jég, és készek vagyunk megbocsátani. Megbocsátunk akkor, hogy ha ez a megtévelyedett város visszatér megint a hazájához, szívéből, lelkéből szeretni fogja a rögöt, amelyben hőseink csontjai porladoznak, szeretni azt a rögöt, amelyet verítékes homlokkal munkálnak falusi testvéreink, szeretni a koronát, a dupla keresztet. Katonáim, miután földjeikről betakarították Isten áldását, fegyvert vettek a kezükbe, hogy rendet teremtsenek itt e hazában. Ezek a kezek nyitva állanak testvéri kézszorításra, de büntetni is tudnak, ha kell. (…)

Nem szokásom a tisztelt olvasót a fentihez hasonló hosszú idézetekkel fárasztani, különösen nem Horthy Miklóstól. De kénytelen vagyok, mert Bayer Zsolt, az előbb citált – 1919. november 16-án, a budapesti bevonulás alkalmából elmondott – Horthy beszédből szemezgetett az önkormányzati választást követő harmadik napon a Magyar Nemzetben. Ellenpontozásul Szent István intelmeit is felidézte, azt próbálva igazolni, hogy a »balosok« által annyira kedvelt uralkodó bizony szigorú és hagyománytisztelő személyiség, míg a hírhedt lovas tengerész barátkozó, kedélyes és megbocsájtó úriember volt.

A Horthy-beszédből szerintem világosan kiolvasható, hogyha a dolgok nem a kormányzó szájíze szerint történnek, akkor bizony kemény büntetés várt volna a »vörös rongyokba öltözött« főváros lakosságára. Meghunyászkodtok vagy bosszú következik, ezek közül lehet választani – üzente 100 évvel ezelőtt Horthy Budapest népének. Ezt követően 25 évig vaskézzel irányította az országot és a fővárost.

Ízlésemmel nem igazán egyezik, ha államalapító királyunk bölcs gondolatai egy lapra kerülnek a XX. század talán legszégyenteljesebb magyar politikai figurájának mondataival. Horthy valóban korszakos kormányzó volt, de rögtön tegyük hozzá, hogy ez hazánk történelmének egyik legsötétebb időszaka, amikor is Ferenc József egykori szárnysegédje megragadta a hatalmat, majd negyed századon keresztül hibát hibára halmozott. Míg István maradandót alkotott, addig Horthynak csak szenvedést, megszállást és egy újabb diktatúrát köszönhetünk. És egyáltalán! Miként juthat eszébe egy Úri utcai polgárnak (Bayer is kedvezményezett I. kerületi lakásbérlő), hogy a XI. században uralkodó államférfi nézeteit összevesse egy XX. századi diktátoréval? Az egyikre büszkén emlékezünk, a másik nevét csak azért nem radírozzuk ki a könyvekből, mert olyan sok kárt okozott, hogy személye és tettei nem merülhetnek feledésbe. Az egyikről utcák, terek vannak elnevezve (helyesen), a másiknak még magánterületen is vitatott gesztus szobrot emelni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2019. október 21. 07:20
ez a Dávid nem a mi Dávidunk...
Akitlosz
2019. október 18. 18:14
"a másiknak még magánterületen is vitatott gesztus szobrot emelni.” a vörösök által. Amit a vörösök vitatnak az szinte biztos, hogy jó a magyaroknak.
Akitlosz
2019. október 18. 18:12
"Míg István maradandót alkotott, addig Horthynak csak szenvedést, megszállást és egy újabb diktatúrát köszönhetünk." Neki? Nem ő alakította a világtörténelmet. Akkoriban olyan alakok kavarták az itteni történelmet, mint Hitler, Sztálin, Churchill, Roosevelt. Nem biztos, hogy mint ember nagyobb kaliberek voltak Horthynál az viszont biztos, hogy sokkal nagyobb ország és sokkal több anyagi és emberi erőforrással rendelkeztek. Nem volna rossz, ha Magyarország nagyhatalom lenne, mert akkor jobban ura lehetne a saját sorsának, de sajnos nem az, így pedig a nagyhatalmak játékszere. Sajnos így inkább csak báb pályán és nem igazán játékos.
Akitlosz
2019. október 18. 18:07
"Ízlésemmel nem igazán egyezik, ha államalapító királyunk bölcs gondolatai egy lapra kerülnek a XX. század talán legszégyenteljesebb magyar politikai figurájának mondataival. " Ő lenne Horthy? Az első háromban sincsen benne. Kohn Béla Rosenfeld Mátyás Franz Josef De lehetne még találni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!