Szabadság vs. egyenlőség: kell-e választanunk?

2019. október 01. 08:28

Akkor szabad egy társadalom, ha mindenki rendelkezik a mások uralmától mentes önrendelkezés képességével.

2019. október 01. 08:28
Kapelner Zsolt-Tóth Szilárd János
Mérce

„Csakis azok mondhatóak szabadnak, akik nem kényszerülnek mások akaratának alávetve élni, és akik bármiféle jóindulattól függetlenül határozhatnak életükről, mert a kezükben – és nem idegenekében – van a kontroll a tulajdon sorsuk fölött.
Philip Pettit, a híres köztársasági (vagy latinosan szólva: republikánus) filozófus egy mottóval szokta ezt megfogalmazni: a szabad választásnak nem kielégítő föltétele, ha megkaphatjuk, amire vágyunk, függetlenül attól, hogy mire vágyunk. Valójában csakis akkor szabad a választás, ha meg tudjuk kapni, amire vágyunk, függetlenül attól, mire vágyunk, és függetlenül attól is, mások mit kívánnak tőlünk.

Magyarul mondva akkor szabad egy társadalom, ha benne senki sem lehet bárki másnak komornyikja: ha a hatalom dekoncentrált, mindenki élvez egy alapvető státust, és senkinek sem kell másoknak kiszolgáltatva élnie életét. Vagyis, ha mindenki rendelkezik a mások uralmától mentes önrendelkezés képességével. Ez a státus pedig kísértetiesen hasonít arra, amit az előbb »relációs egyenlőségként« írtunk le.

Valójában tehát a szabadság és az egyenlőség nemcsak nem kell, hogy feszültségben legyenek egymással, de egyenesen úgy tűnik: elválaszthatatlanul összetartoznak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2019. október 01. 16:05
Ehhez ketten kellettetek? Elmegyenge egyedek.
zakar zoltán béla
2019. október 01. 11:01
kukk
Da Vinci
2019. október 01. 10:55
“ Akkor szabad egy társadalom, ha mindenki rendelkezik a mások uralmától mentes önrendelkezés képességével.” Na látod, ezért nem akarjuk a fajtádat! Üzenjük Sorosnak!
nemecsekerno_007
2019. október 01. 10:48
Jajj, ezek az utópisták......
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!