Forrongó hangulat Katalóniában

2019. október 17. 12:59

Ha nem csitulnak az indulatok és nem fogják vissza magukat a zavargók, idő kérdése, és a madridi kormány engedélyt ad a csendőrök beavatkozására is.

2019. október 17. 12:59
Sobieski Tamás
Magyar Nemzet

„Katalónia székhelyén, Barcelonában hétfő óta tartanak a tüntetések a katalán függetlenségpárti politikusok ügyében hozott ítélet elleni tiltakozásul, akárcsak a rájuk épült radikálisok zavargásai.

A legfrissebb fejlemény, hogy ez utóbbiak legfőbb felelőse, az anarchistákhoz közeli Köztársaságvédő Bizottságok (CDR) szervezete tegnap felszólította a Governt, a katalán autonóm kormányt, hogy tegye meg már végre a döntő lépést, és szakítson Madriddal. A hétfői ítélet miatt elszabadultak az indulatok, és már az egész országrészben összecsapások voltak a radikálisok, a rendőrök és a Mossos d’Esquadra, azaz a katalán autonóm rendfenntartók között.

Manuel Marchena bíró és testülete többek között kilenc és tizenhárom év közötti börtönbüntetést rótt ki arra a kilenc vezetőre, akik ellen az állam rendje elleni zendülés, illetve részben hűtlen kezelés volt a két fő vádpont.

(Mint ismert, 2017. október 27-én az autonóm parlament egyoldalúan és törvénytelenül hozott határozatot az önálló katalán állam létrehozásáról.) Marchena bíró hiába hangoztatta az indoklásban, hogy a bíróságnak nem dolga, hogy politikai megoldásokat adjon történelmi gyökerű problémákra, a határozatot meghozták.

Ám a katalán függetlenségpártiakat, különösen a radikálisokat sajnos nem érdeklik az ebből a válságból származó kockázatok, már csak azért sem, mert Oriol Junqueras, a fő vádlott, a Katalán Republikánus Baloldal vezetője közölte, ismét ki fogják kiáltani a katalán köztársaságot. De legalább elítélték a tüntetések utáni erőszakot.

A függetlenségpártiak mást nem, csak a felmentő ítéletet voltak hajlandók elfogadni, ami jogilag is nonszensz lett volna, hát még politikailag.
Ha nem csitulnak az indulatok és nem fogják vissza magukat a zavargók, idő kérdése, és a madridi kormány engedélyt ad a csendőrök beavatkozására is.

Az pedig nagy baj volna, mert csak olaj a tűzre a gyűlölt rendfenntartó testület ellen. A mérleg tegnap délben: több mint 125 sérült – köztük hetvenkét rendőr, az egyik tüntetőnek kilőtték a bal szemét – és legalább ötven az előállítottak száma. A tüntetésekre mindenütt ráépülő radikálisok egyértelműen véget vetettek a függetlenségpárti mozgalom mindig hangoztatott békés jellegének.

Szomorú és sokatmondó tény, hogy Joaquim Torra katalán tartományelnök, a két évvel ezelőtti törvénytelen függetlenségi referendum után Brüsszelbe menekült Carles Puig­demont utódja – a jóindulatú elemzők szerint is a waterlooi »önkéntes száműzött« bábja – még biztatja is a tüntetőket. Jellemző eset az indulatok hevességére, hogy Barcelonában, a Ramblán a CDR tagjai kedd este összevertek egy jó szándékú férfit, mert megpróbálta eloltani az egyik tüzet, amit ők gyújtottak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2019. október 17. 15:53
Nem tudom, én már akkor zavarba jöttem, amikor két uniós állam is megtagadta egy harmadiknak Puigdemont kiadatását, hiszen vagy indokolt volt, vagy minimum turbó hetes cikkely. Ártatlan politikai foglyok?!
OberEnnsinnen
2019. október 17. 15:29
Katalónia és Espana viszonya olyannyira bonyolult, mint a szíriai török beavatkozás. Mi innen nem sokat tudunk, és főleg "nem érezzük azt a labdát", amely ott pattog kettejük között...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!