Ákos ilyen, avagy a méltányosság is felemel

2019. október 18. 12:04

Valamiért emberek mennek és vásárolnak Ákost!

2019. október 18. 12:04
Ókovács Szilveszter
Origo

„Biztos ismeri Kovács Ákost. Ő aztán nem szorul a védelmemre. Mindez, amit írok, akár operára is fordítható, a nagy Pavarottitól a kis Parpignolig érvényes. Nem direktben kívánnék szólni Ákosról, a lesajnáló indexes kritikáról, politikáról (véleménye mindenkinek van, akinek nincs, az gyanús, és egyszer hopp, másszor kopp, akármelyik oldalon is állsz) és díjakról sem. Hanem csak – figyelem! – valakinek a zenéjéről, aki történetesen popsztár. És ez nagyon más dolog, de pl. a zene lehetne a kritikaírás tárgya is. Kéne lennie.

Abban megegyezhetünk, hogy olyan diktatúrát nem ismert még a világtörténelem, ahol kötelező lett volna bizonyos lemezeket harminc éven át mindig megvásárolni, koncertekre meg a drága belépőt. Nos, Ákos koncertjeire ingyenes jegy nincs, jó borsos árú viszont van, és pont annyira (vagy egy kicsit még annál is jobban) szokták elkapkodni, hogy az az eladatlan mások ingerszintjét zavarni kezdje. Valamiért emberek mennek és vásárolnak Ákost!

Ekkor jön a cinizmus, jó sok nyomi hasonlat (pl. khm, hemzsegő legyek nem validálják a döghúst – pedig dehogynem: nekik az a legjobb, azért választják, viszont a Shakespeare-összessel semmire se mennek, mi meg, emberek, fordítva vagyunk ezzel). Ám piaci helyzetben, önként és hosszú távon, magas áron vásárolt kulturális termék csak értékes lehet, nota bene ez az egyik ismérve annak, mit tekintünk értéknek: egyfajta széles közmegegyezés és időrosta. Ákos tehát érték. (Nyugalom, szerintem az Illés is, Hobo is az, Lovasi is az, az Omega is az és Zorán, Demjén és Presser is – hogy csak szintén Kossuth-díjasokat említsek, és ezúton is tüntessek Dusán százszor megérdemelt díjáért, és talán Horváth Attiláért is.)

Aki értéket alkot, maga is értékes, de tartom a fenti nehéz vállalást, most csak a zene van soron. Viszont itt is ki kell mondani: az ember valamilyen. Ilyen, olyan és amolyan is lehet, néha előbb ilyen aztán olyan, de aki egyszerre – pláne sokszor – mindenféle, azt óvnék értékesnek nevezni. Aki ilyen, olyan és amolyan is, az bizony semmilyen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jóakaratúember
2019. október 20. 07:03
Nemrégiben volt szerencsém megnézni az Arany-évforduló kapcsán (2017-ben) a Nemzeti Színházban előadott vers-ballada előadás ismétlését. Frenetikus volt, Kovács Ákos nagy művész, tehetséges ember. Köszönet az élményért!
annamanna
2019. október 19. 04:52
Legutoljára egy kövér öregasszonynál láttam, hogy Ákost osztott meg a FB-on. És hát igen, a kritikai cikk kérdését nem ismétlem meg, de érdekes felvetés. A pozőrködés az őszinteség hiánya. Filmekben is szépen tetten érhető (és elviselhetetlen). Teljesen kicsukja a katarzis elérhetőségét, átélhetőségét; akármennyire is erőlködik valaki, hogy megpróbálja leutánozni a katarzis élményét valamiféle teátrális módon, az nem fog sikerülni. Elég összehasonlítani a Star wars először elkészített trilógiáját a másodikkal, hogy belátható legyen - az őszinteséget nem lehet teátrális gesztusokkal helyettesíteni, egyszerűen nem működik.
Bell & Sebastian
2019. október 18. 23:14
Mindig is vita tárgya volt, elválasztható-e alkotójától Műve? A libsik szerint nem választhatóak szét, ezért a helyes válasz: igen. Ha a zenéjét akarja valaki szurokba-libatollba hempergetni, ám tegye, ízlések és pofontok, mint tudjuk... Ha lehet jó kommunista az, aki lopik, és lehet jó polgármester aki ringó hajón szeret szeretni, akkor az is lehet jó ember, akinek érdektelen és értéktelen a zenéje, kevés kivételtől eltekintve. (Amit én láttam, az ingyenes volt, rosszul volt hangosítva és keverve, döglődött a kivetítő, idegesített az ócska összekötő szöveg. De a metronómot fegyelmezetten lekövették, összhangzat hibátlan, falsot senki nem fogott, az ének tiszta volt. Félidő táján otthagytuk.)
BőröndÖdön
2019. október 18. 22:02
Nekem sosem jött át...a Bonanza szórakoztatóbb volt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!