A jelenlegi törvényeinkkel nem tudunk még egy menekülthullámot kezelni

2019. október 21. 20:31

A határnyitást sok politikus és újságíró nem gondolta végig, pedig a következményeit már 2015-ben fel kellett volna ismerni. Interjú.

2019. október 21. 20:31
Stefan Aust
Cicero

„– Mondhatunk-e történelmi ítéletet a 2015-ös és az azt követő német migrációs politikáról? 

– Annyit mindenképpen elmondhatunk, hogy az önmagában is ellentmondásos menedékjogi törvény, ami bármikor megkerülhető vagy hatástalanítható, egy nagy problémát jelent. Egyre inkább eltávolodunk az alaptörvényünk menedékfogalmától. A fellebbezés útja minden esetben nyitva áll minden egyes elutasított menedékkérő előtt. Még egy végérvényes bírósági határozat után is gyakran itt maradhatnak, mert a fellebbezés olyan sokáig tart. Egy olyan hullám, mint a 2015-ös, a jelenlegi törvényekkel nem kezelhető. 

Észak-Szíriát és a török inváziót tekintve most egy hasonló hullám előtt állunk. 

– Igen, én is ettől tartok. Az Erdogannal kötött megállapodás nagyon sokba fog kerülni. Ez a következménye annak, ha másra hárítjuk a saját problémánkat.

– Az elmúlt évek migráció körüli vitáiban ki mutatott rosszabb képet: a politika vagy a média? 

– A politika és a média majdhogynem egy egységgé váltak. Aránylag kevés kritikus hangot lehetett hallani. A határnyitás következményeit a legtöbb politikus és újságíró nem gondolta végig. 2015 nyarán a migrációs politikát úgy neveztem: »egy konjunktúraprogram szélsőjobboldaliaknak«. Ha túl sok ember érkezik ellenőrizetlenül az országba, a normális emberek a fejüket csóválják, mások tüntetnek, megint mások feljogosítva érzik magukat az erőszakra a »népakarat« keresztülvitele érdekében. Ezt 2015-ben fel kellett volna ismernünk. 

– A politika nem ismerte fel. 

– A politika nem akarta felismerni a tevékenysége következményeit! Négyszemközt épp az ellenkezőjét mondták nekem a politikusok annak, amit nyilvánosan hangoztattak. Soha egy témánál sem éltem még meg ilyen kétarcúságot. A problémákat meg kell tudni nevezni. Ezért ül ma az AfD a parlamentekben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
riofolta
2019. október 22. 10:57
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
ökobetyár
2019. október 22. 07:48
Mindenki éljen és dolgozzon a szülőhelyén! De ne küldjük rájuk a törököket! MINT MIKOR SZÖKŐÁR ELŐTT mint mikor szökőár előtt visszahúzódik a tenger az emberek kíváncsian kagylókat gyűjtenek vissza-vissza néznek a partra megfeledkeznek A KLÍMARIADÓ CSAK DACOT SZÜL - Nico Stehr szociológus óva int a riadóztatástól és a szóhasználattól - (Stehr 2011-ben fenntarthatósági intézetet alapított /Europäische zentrum für Nachhaltigheitsforschung, Uni Friedrichshafen/, könyve a „Társadalom és a klíma”) SPIEGEL: Stehr úr, a klíma-téma megosztja a társadalmat. Itt a Fridays for Future aktivistái, amott a „Fridays for Hubraum” követői (lökettérfogat). Hogy jöhetett létre ez a szakadás? STEHR: A fiatal nemzedék nagy része fölismerte, hogy jövőjük került veszélybe. Az idősebbek egy része nem hiszi, hogy életüket a klímaváltozás jelentősen befolyásolhatja. Hogy a klíma-téma felülre került, Greta Thunberg-nek köszönhetjük, de az utóbbi évek extrém időjárásának is. Sp: A Fridays for Future aktivistái oldalukon elismert kutatókat tudhatnak. Hogy lehet, hogy ellenfeleik mégis tagadják a klímaváltozást? St: A politika összességében opportunista módon reagál és beéri rövid távú intézkedésekkel. Az AfD-ben (Alternative für Deutschland) sok populista más ország populistáival együtt tagadja a klímakrízist. Ezek nacionalista pártok és a transznacionális-globális politikától elfordulnak. Ez látható az EU- és az euró elleni harcukon is. Ehhez jön még ezekben a politikai körökben a tudományhoz való általános kétkedő hozzáállás. Sp: A klímapolitikában azonban most a tények számítanak, melyeket komoly kutatók is elismernek. St: A szkeptikusok valójában a tényekkel nem foglalkoznak. Azt akarják, hogy megszokott életük ne változzon, félnek az innovációtól. Sp: A nagykoalíció klímacsomagjával sokakat kiábrándított. A néppártok megijedtek azok dühétől, akik több korlátozást nem akarnak elfogadni, mint a francia sárgamellényesek. Az AfD a klímapolitika elleni harcban megtalálta alkalmas témáját? St: Gauland úr ezzel tetszést nem arat. Több interjúban elárulta, hogy a klímához nem ért és számíthat arra, hogy ezért még előveszik.
Rocktoberi
2019. október 21. 23:58
Nézzük akkor, hogy mit mondott Orbán 2016.febr.25-én......“ ... az Európai Unió a törökök felé koldusként lép fel. Alázatosan biztonságot koldulunk Erdoğan úrtól – pénzért és ígéretekért cserébe –, hogy védje a határainkat, mivel mi nem tudjuk magunkat megvédeni. Ez azonban nem jó politika. Ez ugyanis Európa jövőjét, biztonságát Törökország jóindulatától teszi függővé."
Bitrex®
2019. október 21. 23:13
Már 2015 óta szajkózom, hogy fel kellene mondani tagságunkat a Genfi Egyezményt illetőleg (igen, lehetséges!) Ettől függetlenül még befogadhatjuk ideiglenesen a tényleg rászorulókat, például egy természeti katasztrófa esetén. De ebben a cirkuszban nem kellene részt vennünk, hogy minden egyes papírok nélkül érkező szélhámos kalandort etetünk, itatunk és évekig vizsgálódunk, hogy tényleg igaz-e a sztori, amit előadnak. Úgysem lehet biztosan utánajárni, a tolmácsok meg tudják pontosan, mit és hogyan kell fordítani, hogy pozitív legyen az elbírálás. Akik meg nálunk kapnak menedéket, azok is az első alkalommal továbbállnak. Teljesen fölösleges költségek, kútba dobott pénzek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!