A tekintély rehabilitása

2019. szeptember 02. 12:53

Az igazi, erkölcsi tekintély forrása alapvetően a múlt és a vér: tradíciónk, szokásaink, kultúránk, őseink és családunk bölcsessége.

2019. szeptember 02. 12:53
Szánthó Miklós
Szánthó Miklós
Demokrata

„És napjainkban valóban izzik az egalitarizmus szenvedélye, mely leépíti a tekintélyt – és nem kell a szűken vett pártpolitika világáig rohannunk, hogy ezt észrevegyük. Nyelv- és szóhasználat, közoktatás, gyermeknevelés, állatvédelem – életünk valamennyi zegét-zugát, az összes társadalmi alrendszert áthatja a totális infantilizálódás. A tegeződés kortól, nemtől, helyzettől független általánossá válása, a multinacionális cégek reklámhadjáratai által elterjesztett bolti »sziázás«; a tanár szava és a fegyelem helyett az »élményközpontúságot« és a gyermek önkibontakozását és találékony kreativitását középpontba helyező neveléspszichológiai irányzatok; a Teremtés rendjével szembemenve az állatok humanizálását célzó érzékenyítőkurzusok; az, hogy a 16 éves, pervazív fejlődési zavarokkal küszködő Greta Thunberg igazítja el a világot klímaügyben – és igazából valamennyi PR- és marketingkampány, ami »önmagunk megvalósításáról«, a »korlátok ledöntéséről« és »percélmény megéléséről« szól – mind egy-egy szög a tekintély koporsójában.

Az igazi, erkölcsi tekintély forrása alapvetően a múlt és a vér: tradíciónk, szokásaink, kultúránk, őseink és családunk bölcsessége. A posztmodern liberalizmus hívei nem hiába akarják olyan elementáris erővel elmondani, hogy a történelemnek miért van »vége« – vagy ha nincs is vége, legalábbis bebizonyítani, hogy ami itt eddig történt a nyugati civilizációban (és amiből alapvetően eredeztetjük és definiáljuk magunkat, azaz a múltunk), az rossz, bűnös, ezért végképp eltörlendő. Eltörlendő a hagyomány, a tekintélytisztelet – és persze a család meg a »társadalmilag ránk erőltetett nemi szerep« is: mert a pater familias tekintélyének családon belüli megtörésével lehet a legnagyobb pofont adni az autoritasnak. Helyükre persze ál- vagy póttekintélyek kerülnek, melyek új, transznemű, vegán svéd diáklányok képében igazolják majd a liberális paradigmát, miszerint ha eleget lájkolunk a Facebookon, megállíthatóak a szibériai és amazóniai erdőtüzek.

Érezzük jó mélyen a csontjainkban: ez az egész tekintélyrombolós-egyenlőséges dolog abszurd, ellenkezik az ember természetével és összeegyeztethetetlen a társadalom szükségleteivel. A tekintély rehabilitálására van szükség – boltban, családban, közösségeinkben: kezdjük el ott, ahol lehetőségünk van rá!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
adonyi29
2019. szeptember 03. 10:23
Ebben van igazság. Tegyük hozzá, ha a tekintély valóban működne a társadalomban, Szánthó úr nem kapna ekkora pozíciót????
Skageröge
2019. szeptember 02. 18:07
A minden tekintély erodálódásának, az infantilizálódásnak a tiritarka pokla talán nem szabadult volna így el, ha a régi jó tekintélygyakorlók idejében eszmélve kidobták volna soraikból az ilyen vérjogra hivatkozó, a történelmet végigprovokáló bajuszkomákat, Fatövy bárókat és családaikat.
Anti-liberális
2019. szeptember 02. 17:15
A tekintélyt mint olyat nem szabad ördögtől valónak titulálni. Azonban akik a tekintély mindenhatóságára panaszkodnak,általában a szélsőséges és faramuci szabálykövetéssel járó gyakorlatot kritizálják. A teljesítmény alapú tekintéllyel problémám nincs. Személy szerint bátran felnézek akár az iskolapadból is egy jó tanárra,orvosra stb.
sors
2019. szeptember 02. 15:20
A tekintély nagyon fontos a társadalomban. Méltónak kell rá lenni. Nem elég beleszületni (bár az is lehet jó kiindulópont, hiszen elvileg nem véletlenül és üres lappal jövünk világra), méltóvá is kell válni rá. Ez azonban nem azt jelenti, hogy 40 évig gályázni kell, aztán utána már beszélhetünk. Pontosan abban nyilvánul meg a bölcsesség, hogy szabaddá tudja tenni az embert, ezt a szabadságot osztja meg másokkal. Hát ezt nagyon nehezen tudja elfogadni a kor embere, akit csak a pínz mozgat meg a kőbányai...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!