Extinction Rebellion: az utolsó pillanat klímamozgalma

2019. szeptember 03. 19:52

A képviseleti politikát mint eszközt, valamint az egyéb erőszakmentes tiltakozási módszereket meg a tudományos ismeretterjesztést már 30 éve nyomatjuk, ezek nem jöttek be.

2019. szeptember 03. 19:52
Hulesch Bors
Mérce

„A siker, azt hiszem, egy kicsit a fejembe szállt. Keddre is frontszolgálatot kértem. ’De-escalation duty’-ra osztottak be , ami laza fordításban feszültségmentesítést jelent. Az XR aktivisták hajnali 5-kor egy szép rózsaszínre pingált fürdőkádat helyeztek el a Bristolba vezető autópálya város felőli végében, és hat önkéntest hozzáláncoltak. Volt még két lekanyarodó sáv is, ahol ki lehetett kerülni a kádat. Ezeket pedig mozgóblokád alá vették (ún. swarming). Az angol úthasználati törvény értelmében tetszőleges gyalogosnak maximum 8 perce van áthaladni egy úttesten. Ha tovább tart neki, akkor a hivatalos közeg eltávolíthatja őt. A rendőrséggel előzetesen kötött megállapodás alapján egy teljes útpályaszélességet elfoglaló molinóval felszerelt csapat alkalmanként 7 percet töltött az út elfoglalásával. Ezután szabaddá tették az utat a forgalom számára, de csak 3 percig, melyet újabb 7 perces blokád követett. És ez így ment, egész nap.

Mire én reggel 9-re kiértem a blokádra, az autópályán már 2-3 órás várakozásnyi kocsisor gyülemlett fel. Na, és ezekkel az autósokkal kellett beszélgetni a feszültségmentesítő brigádnak, azért, hogy mire a blokádhoz érnek, már kilássanak a lila köd mögül, és el is olvassák, ami a molinóra van írva. Combos műszak volt órákig ezt csinálni. 45 év alatt összesen nem küldtek el a picsába (»fuck you cunt«) annyian, mint itt rögtön az első fél órában. A statisztikák is megváltoztak hétfőhöz képest: egyharmad hálásan megköszönte a munkánkat és sok sikert kívánt. Egyharmad azt mondta, hogy érti a céljainkat, de nem ért egyet az eszközeinkkel. Egyharmad pedig a fenti szavakkal adta értésemre a nemtetszését.

Mindeközben a rendőrök kettős sorfalba rendeződtek a kád körül, mert megkezdődött az aktivisták letartóztatása. A kádhoz láncolt önkénteseket egyesével és rendkívüli műgonddal lefűrészelték róla. Egy kékhajú srác ezalatt odavonszolt egy  kanapét, és azon ülve az aszfalthoz pillanatragasztózta magát. Hozzá egy még különlegesebb, ragasztó-lefejtő szakrendőrt hívtak. És bár a rendőrök munkáját milliméteres közelségből lesték a minden egyes letartóztatott mellé kirendelt XR-os megfigyelők, valójában ez szükségtelennek bizonyult. A zsaruk profik voltak, irtó alaposak, és emellett még kedvesek is. Az aszfalthoz ragasztott talpnak egy szőrszála sem görbült meg az eltávolítás során.

Az októberre tervezett akció lesz az XR UK első igazi megmérettetése. Áprilisban öt londoni teret zártunk le egy hétre. Most viszont úgy látom, az XR elérte azt a kritikus tömeget, hogy tényleg megzavarja a brit főváros működését. Októberben a törvényhozási belváros (Westminster, Whitehall) lezárását tervezzük, két hétre, és amennyiben ez kevésnek bizonyul, akkor minden héten újra és újra lezárjuk. Minél többünket tartóztatnak le, annál jobb. Minél többet szerepelünk a hírekben, annál jobb. Minél több, a kihalási veszélyért felelős nagyvállalat és politikus életét keserítjük meg, annál jobb. Ne feledjük, hogy a képviseleti politikát mint eszközt, valamint az egyéb erőszakmentes tiltakozási módszereket meg a tudományos ismeretterjesztést már 30 éve nyomatjuk, ezek nem jöttek be. Az erőszakról szintén tudjuk, hogy nem működik. Marad tehát a polgári engedetlenség, és a kitartás. A tét nem kevesebb, mint az emberiség fennmaradása. Mert nem a bolygót kell megmenteni az emberiségtől, hanem az emberiséget a bolygótól.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
patópál
2019. szeptember 04. 10:05
A legnagyobb hiba volt bevezetni a hosszútávú munkanélküli segélyt, az ilyen lumpenek a jóléti állam melléktermékei.
MaBaker
2019. szeptember 04. 09:32
30 éve nyomatjátok a tudományos ismeretterjesztést?! 30 éve még épphogy kikászálódtatok a következő globális jégkorszakkal fenyegetésből: https://www.youtube.com/watch?v=1kGB5MMIAVA IDIÓTÁK!!!!! Nettó politikai haszon és hatalomszerzésre játszotok Utolsó Idők Öngyilkos Idiótái szektája.
I_Isti
2019. szeptember 04. 06:46
Ilyen névvel azt hittem, hogy egy alternatív rockegyüttes... Egyébként kezdem érteni, hogy miért van kihalásra ítélve az egész brit nemzet, pedig nemrégiben még ők voltak a legnagyobb kiterjedésű birodalom a földön! Amíg egy nincs egy darab olyan autós sem, aki kiszáll, és szétveri az arcát azoknak, akik így keserítik az életét, addig meg is érdemlik!
Tehetős Totó
2019. szeptember 04. 05:34
Azért a "your mother' s" - t kifelejtették/TEK. Igaz, ma már alternatív az. Is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!