Hogyan nyitotta fel Antonio Guterres a szememet Gretával kapcsolatban?

2019. szeptember 23. 20:20

Guterresnek voltak lehetőségei „mozgásba hozni valamit”, de nyilvánvalóan nem élt ezekkel.

2019. szeptember 23. 20:20
Henryk M. Broder
Welt.de

„Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára nyitotta fel a szememet. Gretához fordulva a következőket mondta: »Még mindig vannak olyan dolgok, amiknek meg kéne történniük, de nem történnek meg. Vagy olyan dolgok, amiknek nem kéne megtörténniük, mégis megtörténnek. Mégis, most itt van az esély arra, hogy mozgásba lendüljön valami. És ezt a bátorságodnak és a mozgalmadnak köszönhetjük.«

Mikor Antonio Guterres 2016 októberében az Egyesült Nemzetek főtitkára lett, már hosszú politikai karriert tudhatott maga mögött: a portugál parlamentben volt képviselő, a Partido Socialista főtitkára volt, Portugália miniszterelnökeként szolgált, a Szocialista Internacionálé elnöke és az ENSZ menekültügyi főbiztosa is volt. 

Tehát abból lehet kiindulni, hogy Guterresnek voltak lehetőségei »mozgásba hozni valamit«, és gondja lehetett volna arra, hogy »​​​​​dolgok, amik nem történnek meg«, megtörténjenek és olyan dolgok, »​​​​​​​amik megtörténnek«, ne történjenek többé meg. Nyilvánvalóan nem élt ezekkel a lehetőségekkel. Abban a tíz évben, amikor Guterres menekültügyi főbiztos volt, a menekültek száma világszerte 38 millióról 60 millióra emelkedett. 

Ez nem az ő hibája volt, de nem is tanúskodik sikeres válságkezelésről. Guterrest 2015-ben mégis a német fenntarthatósági díjjal tüntették ki az északi-tengeri Juist szigetével és az Iglo spenótfőzelékével egyetemben. 

Négy évvel később meg kigurítja a vörös szőnyeget Greta elé. Áldását adja arra, hogy »​​​​​​​valami mozgásba lendüljön«. Egy tizenhat éves kislánynak és az ő mozgalmának kell a világot megmenteni. Meglátjuk, hogy a klíma partner lesz-e ebben. Jelenleg úgy tűnik, hideg estékkel tüntet a globális felmelegedés ellen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Da Vinci
2019. szeptember 23. 21:25
Százmilliókat keresnek Greta Thunberg kizsákmányolásán a klímaélősködők!! https://m.origo.hu/nagyvilag/20190923-greta-thunberg-kizsakmanyolasa-10-millio-koronas-uzlet.html
Rugo
2019. szeptember 23. 21:22
Antonio Guterres olyan, mint a többi szocialista, elvtelen szélhámos.
annamanna
2019. szeptember 23. 20:56
Viccnek hangzik, pedig csak tény: "Guterrest 2015-ben mégis a német fenntarthatósági díjjal tüntették ki az északi-tengeri Juist szigetével és az Iglo spenótfőzelékével egyetemben."
Mia szösz
2019. szeptember 23. 20:51
"Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el." Sajnos, nem olvashatom el. Kedves Mandi, mi értelme van átverni az olvasókat? A Die Welt-ben a "Welt +" cikkeket csak a regisztrált előfizetők olvashatják el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!