Mediátorokra vár az ellenzék

2019. augusztus 23. 19:01

A demokráciához és a piacgazdasághoz jobban illik a pszichológusi és a kommunikátori mediátori stílus, mint a serifé.

2019. augusztus 23. 19:01
Marosán György
Népszava

„A demokratikus ellenzék két hatás között őrlődik. Az egyik: mindenki tisztában van azzal, hogy akkor, és csakis akkor van esély a győzelemre, ha egyetlen jelölt áll szemben a kormánypárti jelölttel. A másik: helyben vagy országosan, a pártoknak és mozgalmaknak, támogatóik, célközösségük és az egész társadalom előtt, önmagukat kell egyetlen lehetséges és perspektivikus jelöltként felmutatni. Ez arra ösztönöz, hogy fenntartsák igényüket: ők, és csakis ők adhatják a közös jelöltet, és elutasítják mások ajánlatát. 

Erről a »jó volna megegyezni, de csak ha mindenki elfogadja, amit én ajánlok« helyzetről »rendszerváltó« 1990-es évek közepének időszaka jutott az eszembe. Ma egyre gyakrabban hivatkoznak erre a korra, amikor a gazdaságban és a politikában fokozatosan meghatározóvá vált a piacgazdaság és a demokrácia. Elfogadottá vált a munkaerőpiac létezése, és ezzel a tulajdonosok (gyakran az állam) és a szakszervezetek közötti vita elveszítette politikai jellegét.

A szabadon kibontakozó konfliktusok »kezelésére« jött létre Magyarországon a Munkaügyi Közvetítők és Döntőbírók Szervezete, amelynek sokáig magam is tagja voltam. A szervezet akkor lép közbe, amikor a vitázó felek ráébrednek: bár szeretnének, de nem tudnak megegyezni. Ami már akkor is meghökkentő volt: viszonylag kevés ilyen ügy merült fel, és azok is többnyire külső – többnyire – állami nyomásra oldódtak meg. Mintha a megakadt tárgyalásba a külső fél bevonása, a segítség kérése a gyengeség beismerése lenne. 

Ez akkor vált előttem világossá, amikor – még a 90-es évek végén – részt vehettem az USA-ban egy ún. shadow-mediator programban. Egy tapasztalt »helyi« mediátorral, körbejártunk néhány várost – én partneremmel Pittsburghban és Cincinnatiban voltam –, ahol beültünk szakszervezetek és tulajdonosok tárgyalásaira, és figyelemmel kísérhettem, hogyan zajlik a egyezkedés. Itthon megszoktuk, hogy a felek csak kényszerből tárgyalnak, és akkor sem a megegyezés szándékától vezetve, hanem csak azért, hogy a társadalom számára jelezzék: hajlandó vagyok tárgyalni, de hajthatatlan vagyok. A másik dolog, ami meghökkentett, hogy tapasztalt partnerem »távolságtartóan« és engedékenyen vezette a tárgyalást: hagyta, hogy a felek maguk irányítsák a folyamatot. 

Amikor ezt a megfigyelésemet megosztottam vele, a partnerem egy kicsit meglepődött. Szóval te a »serif« stratégiát választanád. Úgy gondolod, hogy te jobban tudod, mint ők, mi a megoldás, ezt eléjük tárod, és a tekintélyedre támaszkodva ráveszed őket, hogy fogadják el, amit te javasolsz. Ám észre sem veszed: abba a helyzetbe csöppensz, hogy ők ahelyett, hogy egymással próbálnának szót érteni, veled alkudoznak. Én azt gondolom, ők a tárgyalás főszereplői. Ezért azt mondom nekik: ha maguk sikerrel tárgyalnak, és megegyeznek, az a maguk dicsősége és jutalma, ha viszont nem tudnak megegyezni, az a maguk baja és szégyene. Én abban segítek nekik, hogy ha veszekedni kezdenek, közbelépek, ha mindenki hallgat, kérdést teszek fel, javaslok valamit, ami kimozdítja a tárgyalást a holtpontról. Szóval – világosított fel partnerem – a demokráciához és a piacgazdasághoz jobban illik a pszichológusi és a kommunikátori mediátori stílus, mint a serifé.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kurbitalis
2019. augusztus 25. 02:00
Ki ez?! Csak nem a BaBUCI GYURI,?! Hát ezeknek aztán nincs bőr a pofájukon! Kun Béla unokája a köztévén magyarázza a történelmet, Gerő fia, András történészként hamisítja a múltat; Vásárhelyi lámpaernyő Mária a gyűlöletmirigy szociológós; Apró Antal unokája Brüsszelben árulja a hazát, az ávós kölyök Pető és a Körmös Bauer fia irányítja a DK-t és a többi reszli liberálnyilasbolsi pártot. Apák és fiak-lányok. És nem férnek a bőrükben, ezek osztják az észt "kisanyám" (a vén szaros nevezte így a feleségét). A legaljasabb sztálinista-rákosista mocsok volt, még Kádár is félt az erejétől, befolyásától. Olvastam a könyvét.
tango47
2019. augusztus 24. 19:06
Imádom, amikor azok oktatnak a demokráciára, akik von Hause aus a demokrácia elkötelezettjei és azt az anyatejjel szívták magukba. Goebbels fiacskája sem mondhatta volna szebben, ha apukája nem irtja ki családjának többi tagjával egyetemben.
puszika
2019. augusztus 24. 11:32
Marosán elvtárs! Nem kell a tudatlant játszani! Egy pillanat alatt lebuksz. A JUESZÉJ-ben a szakszervezet elsősorban ÖNSZERVEZŐDŐ érdekvédelem. Nálunk mindezt nagyrészt nagypolitikai tevékenységnek képzelik el az elvtársak.A gyűjtöszervezetek/szakszervezeti szövetségek/ élén megbízható megélhetési elvtársak állnak. Na ők aztán vajmi keveset törődnek az egyén vagy a csoport érdekvédelmével.Ők a pártutasításokat hajtják végre mint a régi szép időkben. Mivel a konfliktuskezelésben a munkáltató a felkészültebb/ez nem törvényszerű/, mert az ellenoldal meg igen felkészületlen ,a megegyezésre való hajlandóság ,hogy úgy mondjam igen csekély.Ebből alakul ki a feloldhatatlan vita. Ezt a helyzetet "moderálni" igen nehéz,szinte lehetetlen. Mi a megoldás? Meg kell szüntetni az érdekvédelmi "vagdalózást".! Nem kell beengedni a politikusokat/pláne a megélhetésieket/az érdekvédelembe. Oktatni kell a helyi vezetőket a tárgyalástechnikára!megtanulják!!/. Az Mszp alelnökeinek gyárkapuhoz való önláncolása katasztrófálisan ront a helyzeten. A Munkaügyi Bíróságok ítéleteinek minden körülmények közötti tudomásul vétele,szinte szükségtelenné tenné a Közvetítők........tevékenységét!!! Ezek csak a kezdő lépések lennének.Nem elvetendő gondolat a hazai érdekvédelem ÚJRASZERVEZÉSE SEM! A vezetéssel együttműködő érdekvédelem/és fordítva/ csak előnyt jelent a konfliktuskezelésben. Talán egyszer szükségtelen lesz a Közvetítők ésDöntőbírók szervezete is!!
Óbor Dezső
2019. augusztus 24. 08:58
Elvtársak "nem a zsömle kicsi a pofátok nagy"!! Mondta az a gyilkos apád Marosán! ....de te remélem jól élsz fattyu, apádék az elvtársaival együtt összelopkodta még az unokáinak is a jólétét,....ezek a mai momentumos aberrált ficsurok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!