A populizmus vádja

2019. augusztus 06. 07:22

A vendégmunkásokból idővel önálló szubkultúrák jöttek létre, amelyek nem tudnak és nem is akarnak beilleszkedni a nyugati kultúrákba.

2019. augusztus 06. 07:22
Lóránt Károly
Magyar Hírlap

„A neoliberális reformok, a dereguláció és a liberalizáció hatására a nyugat-európai államokban a korábbi tehetős középosztály megrendült, nagyon sokan csúsztak le a szegénység határára. Néhány ország (főként Dél-Európában) az euró kötelező bevezetése, a német merkantilista (exporttöbbletre törekvő) politika és az unió neoliberális gazdaságpolitikája miatt jelentősen eladósodott, és számottevő életszínvonal-csökkenést kellett elszenvedniük. A volt kommunista országok pedig a neoliberális rendszerváltás miatt szenvedtek hatalmas veszteségeket, és alakult ki ezekben a térségekben egyoldalú gazdasági függés a Nyugattól, főleg Németországtól.

Mindezek mellett a nyugati országok vezetői elkövették azt a hibát, hogy időleges gazdasági haszon érdekében vendégmunkásokat importáltak Törökországból és Észak-Afrikából. Eleinte úgy gondolták, ezek a munkások majd pár év múlva hazamennek és újabbak jönnek helyettük, akik majd szintén hazamennek. De nem így történt. Érdemes egy auten­tikus véleményt, Angela Merkelét idézni: »Azzal áltattuk magunkat egy darabig, hogy nem fognak maradni, de nem ez történt… azután azt kezdtük mondogatni, hogy fogadjunk el egy multikulturális koncepciót, és éljünk boldogan egymás mellett, és legyünk boldogak, hogy egymással élünk. De ez a felfogás elbukott, és végképp elbukott« (The Guar­dian, 2010. október 17.). Azt már nem tette hozzá, hogy a vendégmunkásokból idővel önálló szubkultúrák jöttek létre, amelyek nem tudnak és nem is akarnak beilleszkedni a nyugati kultúrákba.

A kialakult helyzet egyre inkább elkeseríti a lakosságot és az eredeti karakterüket elvesztő hagyományos pártok nem képesek arra, hogy a kialakult feszültségekre hatékony választ adjanak.

A hagyományos pártok alkalmatlansága az oka annak, hogy egyre inkább megerősödnek azok a pártok, amelyek már nem a nemzetközi elit befolyása alatt állnak és elsősorban választóik akaratát igyekszenek végrehajtani. Az euroatlanti elit helyesen érzékeli, hogy ezek a pártok megkérdőjelezik uralmukat és mindent meg is tesznek az ellehetetlenítésük érdekében. Ám hiába ítélik el a »populizmust«, ha érdekeik és értékeik által korlátozva nem képesek segíteni az átlagemberek problémáin. Így a »populizmus«, vagyis a népakarat addig fog terjedni Európában, amíg a jelenlegi európai politikát gyökeresen át nem alakítja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugatiszél
2019. augusztus 06. 17:21
Orbán megmondta a tusványosi beszédében, hogy minden évben ki fog adni annyi munkavállalási engedélyt, ahány betöltetlen állás van. Miért is vannak betöltetlen álláshelyek? Hát pl. azért, mert félmillió magyar Nyugaton dolgozik. Helyettük jönnek jobb esetben ukránok, szerbek, de már mongolok és pakisztániak is. A múltkor már néger árufeltöltőt is láttam az egyik hipermarketben. Apa kezdőőőődik...
áfonya
2019. augusztus 06. 09:00
Megkapta a “szuperhatalmat” Salvini, kitilthatja az NGO-kat mostantól Az olasz parlament felsőháza megszavazta a migrációs intézkedések további szigorítását hétfő este: az új törvények az olaszországi partokhoz fedélzetükön migránsokkal érkező civilhajók kitiltását is lehetővé teszi. https://www.vadhajtasok.hu/2019/08/06/megkapta-a-szuperhatalmat-salvini-kitilthatja-az-ngo-kat-mostantol/
3M..
2019. augusztus 06. 08:06
Éppen ez az égető probléma Magyarországon is. A betelepített ukránok egyáltalán nem akarnak beilleszkedni. Először megszerezték Kárpátalját, most pedig már Borsod-Szabolcs-Hajdú háromszögben sem nagyon hallani magyar szót. Szebb Jövőt!
vendelin
2019. augusztus 06. 08:06
Ha a "haladók és progresszívek" művelik: demokrácia. Ha a "fasiszta jobboldal": populizmus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!