Organikus demokrácia

2019. augusztus 04. 08:18

A magyar demokráciafelfogás eddig követhetetlennek tűnő vonása ugyanis az a szeretet, ami a 2002-es vereség után fogalmazódott meg.

2019. augusztus 04. 08:18
Bencsik András
Bencsik András
Demokrata

„Eljött végre a fogalmak tisztázásának ideje. E feladatkörre nyitott ajtót Orbán Viktor miniszterelnök tusnádfürdői beszédével. Ő a nem liberális demokrácia lényegét a keresztény szabadságban fogalmazta meg, ahol az egyén szabadságának korlátait a keresztény erkölcsön alapuló szeretet határozza meg: »amit nem akarsz, hogy neked cselekedjenek, te se cselekedd azt a másiknak.« Azonban nincs akadálya, hogy tovább bontogassuk a képletet.

Mondhatjuk azt is, a doktriner típusú demokráciákkal szemben, amelyek az egyetlen üdvözítő elv mentén kényszerítik rá a világra az új létmodellt, most az organikusan építkező (ezért szakrális) demokrácia kibontakozását látjuk. A doktriner demokrácia tagadja az egyetemes értékek (Isten) létezését. Első változatában ezért Isten helyére a népet állítja, miután a népből kiiktatta azon elemeket, amelyek riválisai lehettek volna, és a vesztesek tömegét tette piedesztálra, hogy szabadon érvényesíthesse az eszme uralmát a természet fölött. A szabadságból népszabadság lett, és tudjuk, hová vezetett mindez. A második változat az egyént tette meg hivatkozási alapnak, és a szabadságot az egyén szabadságában fogalmazta meg, melynek terméke a saját természetes létét tagadó, nem nélküli lény lett. Az első változat kudarcát a kollektív tehetetlenségből való kitörés lehetetlensége okozta, a második változatét pedig az, hogy ha nem szűnik meg, akkor az általa uralt népesség egyszerűen kihal.

Az organikus (természetelvű) demokrácia Európában szükségszerűen a keresztény szabadságban fogalmazza meg magát, Kínában, Indiában vagy más távoli civilizációkban azonban alighanem a saját univerzalizmusukban kell megtalálniuk a kulcsot, az egyetlen szent és vitathatatlan hivatkozási pontot, az isteni szeretetet. A magyar demokráciafelfogás eddig követhetetlennek tűnő vonása ugyanis az a szeretet, ami a 2002-es igazságtalannak érzett választási vereség után fogalmazódott meg a nemzeti centrumban. Ekkor döntött e hatalmas tábor úgy, hogy vita, lázadás, felelőskeresés helyett a hűség, a kitartás és a szeretet útjára lép. Ez olyan szent döntés volt, amely a Békemenetekben nyert sajátosan új tartalmat és formát. Ma már az a kérdés, miként árad ki ez a képesség az erre fogékony társadalmakba. Orbán Viktor ezt a folyamatot indította el.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsusztina
2019. augusztus 05. 08:25
Bencsik is a népből való. Nagyon kevesen vannak, akik kékvérűek, sőt a kékvérűek is keveredtek a néppel. Nem a néppel van a baj, hanem a komcsizmussal. A komcsik nem emelték a népet piedesztálra, hanem kihasználták őket. Aztán kaptak jutalmul éhezést, "fortélyos félelmet",agymosást, üres polcokat a boltokban, irigységet, besúgást ... ésatöbbi ...
Saladine
2019. augusztus 04. 21:18
"organikusan építkező (ezért szakrális) demokrácia"---Uram, irgalmazz! Bencsik András lehet, hogy olvasta "tradicionalista/perennialista" szerzők írásait, ill. a szellemi tradicionalitást képviselők műveit, de - 1. vagy nem értette meg az olvasottakat, 2. vagy otromba módon "bűvészkedik" , az ott olvasottakat próbálja ráhúzni arra a jelenlegi helyzetre, ami szöges ellentéte a tradicionalisták szellemi világának. Hozzá képest Rodolfó tisztességes volt, hiszen előre szólt, hogy "vigyázat, csalok!" Bencsik urat inkább Cipollának mondanám.
becike4
2019. augusztus 04. 20:14
Jé!Egy keresztény munkásőr.
Robur
2019. augusztus 04. 14:41
Bajszos komcsi seggnyaló.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!