Igen, a papok politizáljanak!

2019. június 06. 09:41

A balos lapoknak az fáj, hogy egy pap azt mondja: arra a pártra kell szavaznia a keresztény embernek, ami a legközelebb áll a keresztény elvekhez.

2019. június 06. 09:41
Szilvay Gergely
Mandiner

„A Pasaréti templomban megmondták a híveknek, hogy kit ne támogassanak a szavazáskor” csap hisztit a hvg és az Index. 

Mi is történt? Kálmán Peregrin ferences szerzetes „a Hittani Kongregáció dokumentumát ajánlotta az emberek figyelmébe, »amely szerint, mivel szavazatunkkal is az evangéliumot hirdetjük, politikai szimpátiánkat meg kell előznie katolikus elköteleződésünknek«. A vasárnapi misén Kálmán Peregrin azt is hozzátette, hogy a hívek semmiképpen sem támogathatnak olyan csoportosulást, amely népszerűsíti az abortuszt és az eutanáziát; egyenlő rangra akarja emelni a különböző együttélési formákat, és nem támogatja a család klasszikus intézményének megőrzését, valamint a gyermeknevelés szabadságát; illetve elősegíti a modern rabszolgaság, drogfüggőség kialakulását, és nem biztosítja a vallásszabadságot, valamint a gazdasági fejlődés jogát”.

A balos lapoknak fáj, hogy a papok politizálnak, hogy a pap azt mondja a prédikációban:

arra a pártra kell szavaznia a keresztény embernek, ami a legközelebb áll a keresztény elvekhez.

Tényleg döbbenetes. Mintha a szocialistákat felszólítanák, hogy a szocializmussal összhangban álló pártra szavazzanak; a feministákat, hogy támogassák a feminista pártot; a zöldeket meg a zöldekhez terelnék! Ki látott már ilyet?

Gondolom, ha a legújabb balos-progresszív törekvések melletti kiállásról beszélne egy pap, ugyanezek a médiumok a vállukon vinnék körbe őt hónapokig. Úgy tűnik, a baloldal elképzelései szerint az egyháznak csak akkor nem szabad politizálnia, ha az a politizálás szembe megy velük, de ha épp őket erősítené, akkor persze igenis politizáljon!

Amikor New Yorkban éltem, a Donald Trump megválasztása előtti hetekben több templomban is előfordult: a pap akkurátusan levezette, hogy kire kell szavazni. Az egyik például elmondta, hogy a Demokrata Párt és Hillary Clinton esélytelen a keresztény elvek szempontjából, és ugyan Donald Trump személye felvet kételyeket, de a Republikánus Párt intézményrendszere és leendő tanácsadói a biztosítékok rá, hogy Hillarynál azért közelebb fog állni a kereszténység elképzeléseihez.

A pap még saját politikai elveinek alakulását is elmesélte – mindezt Manhattan szívében.

És igen, a Vatikánnak van útmutatója azzal kapcsolatban, a híveknek hogyan is kell viselkednie a közéletben. A püspöki kar pedig szintén szokott kiadni szavazási útmutatót.

Ha már az is politizálás, hogy a pap elmondja, szerinte milyen elvek mentén kellene szavazni, akkor igenis, a papok politizálnak, és nagyon is jól teszik, hogy politizálnak. 

Összesen 206 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kürti Tamás
2019. június 07. 09:49
Azért elegánsan ki lett kerülve az az aprócska tény, hogy az USA szekuláris politikája nagyban eltér a hazai gyakorlattól. Ott azért nem nagyon képzelhető el, hogy komolyan vesznek egy saját pöcsébe rettegve kapaszkodó alakot, aki az állami pénzből tolt pártpropaganda kritikáját hallva a szólásszabadságról kornyikál. Teljesen természetes az, ha egy pap hangot ad a véleményének akár politikát érintő témában is, de az már egy kissé elavult gyakorlat, hogy az egyházát a közösből finanszírozzuk az éppen aktuálisan hatalmon lévő párt belátása szerint. Ha valahogyan sikerülne beteljesíteni a szekularizációt, mindjárt nem kéne egyik esetben azon nyavajogni, hogy ugyan mé' ne nyekereghetne ez a pap a mi ízlésünknek megfelelően, másik esetben meg azon, hogy hát hogyan veszi a bátorságot egy pápa ahhoz, hogy világi kérdésekben megnyilatkozzon a legkeresztényebb európai kormány véleményét figyelmen kívül hagyva. A szekularizáció számos előnye közül talán a legfontosabb, hogy hirtelen mindenki számára világossá válna, hogy nem az egyház vagy egy pap feladata döntést hozni abban, hogyan alakítsuk az életünket, kire szavazzunk stb. Tudom, félelmetes dolog értelmezni, mérlegelni, döntést hozni, felelősséget vállalni, de azért a XXI. században ez alapkövetelmény egy felnőtt ember esetében.
syphax
2019. június 07. 09:13
Válasz: NEM "SZÓLNÉK" SEMMIT. Viszont eldönteném mit tegyek, a fenti--feltételezett iránymutatás--mellett, vagy azzal szemben. És ha egy hivőtársam aki hiteles-- a számomra legalábbis-- megkérdené tőlem, hogy hogyan döntöttem az adott ügyben, NEKI MEGMONDANÁM. Akiről viszont meg vagyok győződve, hogy hiteltelen--TEHÁT A KÉRDÉSÉVEL tkp. csak "KAMUZIK"--attól megtagadnám a választ.
syphax
2019. június 07. 07:09
Egyébként a hivek 99,9% azt az IRÁNYMUTATÁST, melyet Kálmán Peregrin atya IS(!) a Pasaréti templomban megadott, A HIVEK IGENIS IGÉNYLIK! És aki rendszeresen, minden vasárnap jár templombam AZ EZT TUDJA IS, sőt: SZÁMIT IS RÁ! Aki vagy akik ez ellen ágálnak, éppen "AZZAL"(!!!) ÁRULJÁK EL ÖNMAGUKAT LEGINKÁBB, hogy tudnillik ők csak "külső kibicek" és nem igazi katolikus keresztények, hogy kritikus megállapitásokat tesznek--úgymond--"a papok" politizálása ellen. Utóbbiak legtöbbször azzal és "úgy" kezdik, úgy "vezetik be" egyházellenes "mondókájukat" hogyasszongya: "én hivő, templombajáró katolikus vagyok, DE!!!"..ésatöbbi..ésatöbbi. Szóval ismerjük mááán' a "figurát", mint a rossz pénzt.
syphax
2019. június 07. 06:53
MINDEN PAP IGENIS POLITIZÁLJON!!!! ÚGY POLITIZÁLJON, HOGY A HIVEK--AZ Ő HIVEI--IS TUDJÁK: NEKIK IS MILYEN IRÁNYBA "TANÁCSOS" POLITIZÁLNIUK, SZAVAZNIUK, MERRE ÉRDEMES "MENNIÜK".. A PAP MUTASSON "UTAT" A HIVEINEK, EZZEL IS SEGITSE ŐKET--HA TANÁCSTALANOK. AZUTÁN HOGY A HIVEK MEGFOGADJÁK-E VAGY SEM A PAPJUK ÁLTAL TANÁCSOLTAKAT--AZ MÁR AZ Ő DOLGUK..ÉS FELELŐSSÉGÜK. NEM OLYAN BONYOLULT EZ. ( Egyébként is: a templombajáró emberek nagyjából egészében igenis TUDJÁK(!) 'hogyan érdemes szavazniuk. Papjuk tkp. segitést-megerősitést és tájékoztatást ad.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!