Ez a választás mindent megváltoztat Európában

2019. május 20. 08:55

A kerítésbontók már elmondták, mit akarnak, most rajtunk a sor. Interjú.

2019. május 20. 08:55
Dömötör Csaba
Magyar Nemzet

– A kormánypártok gyakran elmondják, hogy a mostani EP-választás sorsdöntő lehet Magyarország és Európa jövője szempontjából, de kérdés, hogy a szimpatizánsaik is így gondolják-e.

– Így gondolják, mert ha nem lenne így, akkor nem mentek volna telt házzal a Fidesz fórumai az ország több mint kétszáz pontján. Én is komolyan vettem ezeket a fórumokat, 11 helyen jártam Ózdtól Gyöngyösön át Zalaapá­tiig. Azt láttam, hogy mindenki nagy lelkesedéssel várja a választást. Az utolsó napok a személyes megkeresésekről szólnak majd. Nincs az a kézfogás, amelynek ne lehetne szerepe a május 26-i győzelemben. Ezek a személyes találkozások a demokráciát is erősítik. Megadják ugyanis a közvetlen visszajelzések lehetőségét. A táborunk lelkesedése egyébként abból is jól látszik, hogy már több mint másfél millióan támogatták aláírással Orbán Viktor miniszterelnök programját.

– Milyennek látják az erőviszonyokat, várható drasztikus átrendeződés az Európai Parlamentben?

– Ez nagyban függ az Európai Néppárttól. Ha a langyos nagykoalíciós megközelítés kerekedik felül, akkor nem lesz megújulás. Ha azonban az EPP elengedi a füle mellett a liberális–zöld–szocialista szirénhangokat, és az új jobboldali pártokkal fog össze, akkor abból lehet átrendeződés. Mi ezt szeretnénk.

– A választást követően hol lesz a Fidesz helye az európai pártcsaládokon belül?

– Azt majd a választás eldönti. A mi iránytűnk nem egy pártstruktúra irányába mutat. Mi mindig ott leszünk, ahol a leghatékonyabb módon lehet küzdeni Magyarországért. Eddig ez az Európai Néppárt volt. Szeretnénk, ha ez így is maradna, de abból nem csinálunk titkot, hogy az EPP-ben szemmel is jól látható fordulatra van szükség. Ez már nem Helmuth Kohl néppártja és nem is Wilfried Martensé. Vissza kellene térni a gyökerekhez, mert az nincs rendjén, ha a néppárti vezetők, valamint Verhofstadt és Timmermans nyilatkozatai között nem lehet különbséget tenni.

– Nem csak az arctalan megszólalásoknak is teret adó közösségi oldalakon harapódzott el a trágár közbeszéd. A patkányozásnak, a politikai ellenfél megalázásának mi a célja? Van erre fogékonyság a társadalomban vagy visszatetszést vált ki?

– Annak a stílusnak, amit az MSZP képviselt az elmúlt hónapokban, nincs nagy társadalmi támogatottsága. A sértegetésekre, a fenyegetésekre és a patkányozásra is ugyanaz a megfe­lelő válasz: egy masszív választási győzelem május 26-án. Egyébként senki ne dőljön be a felmérések altató duruzsolásának. A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, hogy lefutottnak tekintjük a választást. Az európai választások történetében még sohasem ért egyetlen szavazat ilyen sokat. Évek óta vitatkozunk Európa jövőjéről és a migrációról, de most először lesz lehetőségünk arra, hogy közösen döntsünk egy választáson. A kerítésbontók már elmondták, mit akarnak, most rajtunk a sor.”

 

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Belakiss
2019. május 20. 14:06
Meg, Csabika. Bekerültök a 3. legerősebb frakcióba a félfasiszták közé. És tolhatjátok ellenzékben.
rajgy
2019. május 20. 11:59
A kerítés már régen lyukas! Nyugatról nincs is, és délről Merkel zöld kártyájával az jön be, aki akar.
Senye Péter
2019. május 20. 11:56
Jó esetben egy lépés a helyes irányban.
Senye Péter
2019. május 20. 11:56
Jó esetben egy lépés a helyes irányban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!