Macron és a Sarkozy-csapda

2019. március 23. 16:25

A Sarkozy-csapda ott leselkedik az úton.

2019. március 23. 16:25
Soós Eszter Petronella
Soós Eszter Petronella
Magyar Nemzet

„A francia munkanélküliség alapvetően strukturális jellegű, s egy válság sokat ronthatna ezen a helyzeten, miközben az állampolgári követelések gerincét képező vásárló­erő helyzetét sem javítaná. Ehhez adjuk hozzá, hogy lelassult a kormányzás, a parlamenti munka, fél éve alig történik érdemi dolog, s összességében az ígért gazdasági reformoknak csak egy része született meg, a nyugdíj-, és az egészségügyi reform, a munkanélküli-segélyezés reformja például még folyamatban van. Vagyis minél tovább húzza Macron az időt, annál nagyobb az esélye, hogy úgy találja meg a franciákat a válság, hogy arra nincsenek felkészülve.

Ebbe a csapdába csúszott bele 2008-ban Nicolas Sarkozy is, aki hasonló reformambíciókkal és önbizalommal érkezett az Élysée-palotába, mint fiatal utódja. Ám végül egész kormányzását a válságkezelés határozta meg, amelynek során sokszor éppen az ellenkezőjét volt kénytelen tenni, mint amit eredetileg ígért. Sarkozy a kapitalizmus erkölcsössé tételéről és az állami szabályozás fontosságáról értekezett, mígnem az adócsökkentő elnökből adóemelő elnök lett, aki végül úgy vesztette el a 2012-es választást Fran­cois Hol­lande ellen, hogy keveset tudott megvalósítani abból, amit eredetileg eltervezett.

Úgy tűnik, Macronra is az a veszély leselkedik, hogy egy visszaesés miatt csökken a rendelkezésére álló érdemi idő, s nem tudja végigvinni, amit eltervezett, s még kevésbé tudja learatni a babérjait. A Sarkozy-csapda ott leselkedik az úton. Ezért nem érdemes az elnöknek húzni az időt: valójában nincs sok ideje; a mandátumával játszik. A veszélyt nemcsak a sárga mellényesek jelentik, hanem a Sarkozy elnökségét is megroppantó gazdasági kockázatok.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cselcsabi
2019. március 24. 12:16
"...reformokat végigvinni..." Ezt hallgatom ötven éve. Sokáig a "reformok" alatt mindenki megszorítást értett. A politikusok ma már nem is beszélnek róluk. Csak a mások megszorításáról álmodó médiaguruk és -dívák.
korona
2019. március 23. 19:26
Ha muszlimokat telepítesz be, muszlim országod lesz. /ismeretlen bölcs/
szeekely
2019. március 23. 18:03
A legujabb gazdasagi valsag, mikor eljo", Orbannak is betez. A magyar helyzet nem jobb. A kormanyfo pont ugy velekedeik gazdasagi ugyekben, mint anno Gyurcsany Ferko: "Minden nagyon szep, minden nagyon jo, mindennel nagyon meg vagyok elegedve. Ide ugyan semmi nem fog begyuruzni!" Ja, legfoljebb a horgasfeju galandfereg!
pollip
2019. március 23. 17:09
Ő Franciaország szakértő, bármelyik portálnak nyilatkozik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!