A kritikai gondolkodás megújítása

2019. március 06. 13:59

Honnan indulhat a baloldal szellemi-elméleti megújulása?

2019. március 06. 13:59
Kapelner Zsolt
Új Egyenlőség

„A világ ma már nem olyan, ahogyan azt a baloldal klasszikus elméletei – mindenekelőtt az ortodox marxizmus – leírták. Ebben az új helyzetben pedig a baloldal elméleti iránytű nélkül haladva képtelenné vált a célzott és koherens cselekvésre is. Kiss Viktor Ideológia, kritika, posztmarxizmus című könyvében a baloldali cselekvés új elméletét akarja megalapozni.

Meglátása szerint ennek legmegfelelőbb kiindulópontja az úgynevezett posztmarxizmus elméleti hagyományában keresendő, vagyis azon – elsősorban a 20. század második felétől kezdve aktív – társadalomelméleti gondolkodók munkáiban, akik a baloldali kritikai elmélet talaján állva a hagyományos marxizmus kereteinek meghaladását tűzték ki célként. Olyan szerzők tartoznak ebbe a körbe, mint Ernesto Laclau, Chantal Mouffe, Slavoj Žižek és sokan mások.

A radikális-forradalmi politika előmozdításához – állítják Kiss szerint a posztmarxizmus képviselői – nem a társadalom gazdasági alapja, hanem az ideológia szintjén kell beavatkozni. Ez semmi esetre sem jelenti azt, hogy a radikális-forradalmi politika híveinek meg kell kísérelniük ugyanúgy manipulációnak, agymosásnak alávetni a társadalom tagjait, amint a fennálló rend ideológiai struktúrái teszik. Ez az elképzelés – amelyet Kiss az ideológia »instrumentális-cinikus« felfogásának nevez – az ideológia negatív vagy pejoratív fogalmához tartozik, amelyet a posztmarxizmus meg akar haladni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2019. március 08. 16:34
Ha valaki ENNYIRE hülye, mint Kapelner "ifjúgárdista" Zsolt, az miért ír? Ja, éppen azért. :-)
kereszteszent
2019. március 07. 20:56
Új egyenlőség, régi kommunizmus.
Aerion
2019. március 07. 15:35
… Honnan indulhat a baloldal szellemi-elméleti megújulása … Miért kellene megújulnia? Ez a kis köcsög bolsevik nyikhaj tán nem olvasta marcuse halhatatlan remekművét, az egydimenziós embert? Ja, hogy a saját fajtájának legjobbjai gondolkodása is túl magas neki a megértéshez, úgy értem. marcuse a nevezett műben borotvaélesen leírja a 21-ik századi bolsevizmus képletszerű működését, minden ott van abban a könyvben, csak el kell olvasni: A kritika paralízise, az ellenzék nélküli társadalom, tökéletes bolsevista elképzelés, hiszen ha az ellenzék is mi vagyunk, nem válthatnak le minket. Ez a tökéletes demokrácia! Aztán a politikai és beszéduniverzum bezárulása, még jó, ha már nincs ellenzék, mit kéne kritizálni. Ez a történelem vége, azt hiszitek fukuJama nem olvas? Kérem!? És végül a csúcs: a pozitív gondolkodás diadala, az egydimenziós filozófia, ahol nincs negatív tengely, mert nincs ellenzék se kritika, csak színtiszta demokrácia. Hogy lehetne ezt überelni, kisköcsög?
Vakfolt
2019. március 07. 12:45
A szellemi meg elméleti megújuláshoz esetleg szert kéne tenni első lépésként szellemre meg elméletre..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!