Alapjövedelem és Andrew Yang

2019. március 30. 15:49

Pár évtizeden belül Magyarországon se engedhetjük majd meg magunknak, hogy ne legyen alapjövedelem!

2019. március 30. 15:49
Kádár Barnabás
Facebook

„Alapjövedelem és Andrew Yang

Mostanában egyre többet hallok Andrew Yang demokrata elnökjelöltről, aki egyszerre tartanak libertariánusnak, szocialistának, sőt még az alt-right is sokszor hősként kezeli. Azon túl, hogy legalizálná a füvet, közművesítené a Facebookot a legfőbb ígérete a feltétel nélküli alapjövedelem. Ennek keretében minden állampolgár havonta 1000 dollárt kapna kötöttségek nélkül.

Alapból is érdekes és sok szempontból támogatható jelöltnek tartom, de külön örülök, hogy legnagyobb politikai arénába dobta be az alapjövedelem kérdését. Bár jelenleg korainak tartom a bevezetését, de hosszú távon nem látok más opciót az egyre nyíló jövedelmi különbségek kezelésére.

Miért gondolom ezt?

A munkából származó jövedelem évtizedek óta veszít az értékéből a tőkéhez képest. Ez várakozásaim szerint a jövőben is folytatódni fog. Jelenleg azért van pár olyan tényező, ami most mindenkit korlátoz, pl.: halál és öröklődés random. Ha a jövőben a tehetősek 200 évig élnek és a gyerekeik úgy lesznek génmódosítva, hogy okosabbak legyenek, mint az átlagember gyerekei, akkor el tudjuk képzelni, hogy aki eleve többel kezdett az behozhatatlan előnyre tesz szert.

Az emberi munka maga egyre kevésbé lesz fontos a gazdaság szempontjából és egyre magasabb lesz a belépési küszöb a munkaerőpiacra. Amikor a munkák jó részét algoritmusok végzik, akkor hiába lesz még magasan képzett munkaerőre és emberi gondoskodást igénylő munkahelyekre, az emberek egy jó része erre nem lesz mozgósítható. Nem lesz a taxisofőrből AI kutató, se korházi ápoló!

Összességében tehát, bár még jelenleg a nyugati országokat se tartom felkészültnek az alapjövedelem bevezetésére, pár évtizeden belül Magyarországon se engedhetjük majd meg magunknak, hogy ne legyen alapjövedelem!

Videó az alapjövedelemről a kedvenc csatornámtól: https://www.youtube.com/watch?v=kl39KHS07Xc

Mandiner írt a Yang jelenségről magyarul: https://mandiner.hu/kulfold/2019/03/andrew-yang-alt-right

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2019. április 01. 12:20
Remélem, megérem még és boldogan fogom látni a számlámon !
Megtalálta
2019. április 01. 00:16
Nem az állam fizeti, hanem az adófizetők. Én pedig, mint adófizető, megtagadom az adófizetést, ha a pénzemen ingyenélőket tart el az állam.
Rasdi
2019. március 31. 13:08
Maga a felvetett probléma a jövedelemkülönbségek, valamint a tőke- és munkajövedelmek arányainak változása valóban fennáll. Ugyanúgy fennáll, hogy a technika fejlődésével mind a munka jellege mind a társadalmilag szükséges mennyisége is jelentősen változik. De szerintem az "alapjövedelem" erre semmiféle megoldást nem nyújt. A cikkben emlegetett "esélyegyenlóségi" probléma, nevezetesen a jobb jövedelműek gyerekeinek az előnyei az iskolázottság során mindig is volt, mindig is lesz. Az ilyen különbségeket a társadalom csak csökkenteni tudja, megszüntetni nem, ráadásul csak ennek anyagi oldalát tudja csökkenteni, az esetleges mentalitásbeli különbségeket semmiféleképp. (Ld. többek közt a "cigánykérdést".) A megoldás semmifélekép se képzelhető el egyetlen intézkedés vagy új intézmény bevezetésével, hanem több dologhoz is hozzá kellene nyúlni. Ráadásul olyan kérdéskör, amit egy-egy ország nem is nagyon tudna megoldani, mert azok, akiket hátrányosan érintene, más országokba költöznének. Viszont mivel ugyanezeknek a köröknek kellene ilyen-olyan "áldozatot" hoznia, minden nemzetközi törekvést csírájában el fognak fojtani. Az "alapjövedelem" azért jöhet szóba, mert az olyan "intézményesített jótékonykodás". Kapsz valami ajándékot, majd fogd be a pofád.
lofejazagyban
2019. március 31. 09:18
tök jó az alapjövedelem, csak legyen elég latino, aki állampolgárság híján nem kap és rákényszerül, hogy olcsón elvégezze a szar munkákat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!