Mit gondol a Fidesz és a Jobbik az antiszemitizmusról?

2019. február 22. 09:32

Az is kisülhet, hogy az antiszemitizmus egy időre – megint csak jobb esetben: hosszú időre – kikopik a hazai politika eszköztárából.

2019. február 22. 09:32
Pápay György
Azonnali

„Teljesen nyilvánvaló, hogy a Fidesz újonnan feltalált antiszemitizmusellenes küzdelmét szintén a politikai racionalitás diktálja – jól látszik például, milyen kellemetlen helyzetbe került emiatt a baloldal (!), amelynek egyes politikusai most kénytelenek rég elhangzott jobbikos kijelentések miatt  magyarázkodni. A játszma szabályaiból azonban az következik, hogy mostantól a kormányzati sajtó- és propagandafórumok szereplőinek kétszer is meg kell gondolniuk, hogy mit mondanak, mert az antiszemitizmussal kapcsolatos zéró toleranciával számolhatnak.

Lehet-e hiteles a Jobbik fordulata egyes tagjainak a múltját ismerve? Lehet-e hiteles a Fidesz antiszemitizmus elleni fellépése a Soros-kampány árnyékában? Ezekre a kérdésekre talán nem könnyű választ adni, de abból, hogy mindkét párt arra kényszerül, hogy – némi képzavarral élve – minél látványosabban kerülje az antiszemitizmus látszatát, akár jó dolgok is következhetnek. Például hogy mindkét párt azt üzeni ezzel a saját táborának: az antiszemitizmus nem jó, nem hasznos, nem »ránk« jellemző, alapjában véve kerülendő dolog.

Ettől még a magyar közélet marad olyan, amilyen, és szélsőségesség is marad benne bőven. De ebből a játszmából, ha nagyon optimisták vagyunk, jobb esetben akár még az is kisülhet, hogy fájdalmas és olykor alantas viták, vérre menő kölcsönös vádaskodások árán, de az antiszemitizmus egy időre – megint csak jobb esetben: hosszú időre – kikopik a hazai politika eszköztárából.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CharlieBrown
2019. február 24. 21:31
Amíg zsidók lesznek az országban, addig lesz antiszemitizmus. Ahogy a történelem során mindig, mindenhol, ahol megjelentek a "kiválasztottak". És biztos vagyok benne, hogy nem a valaha élt összes gójban van a hiba...
Volo
2019. február 23. 21:41
Te miről beszélsz hülye gyerek? Ti terjesztettétek, éveken keresztül,mikor a Fidesz eltávolodott a liberalizmustól, hogy akkor tehát náci, antiszemita! S mivel kiderült, már nevetségessé vált ez a vádatok, így új szócsavarásra van szükség. Röhejesek vagytok!
DrPepper
2019. február 23. 09:51
Még mindig sokan hiszik, hogy a Jobbik "megváltozott". Lófaszt, mama. Mindig is ügynökpárt volt.
Box Hill
2019. február 22. 14:38
“Az Európai Unió rasszizmus elleni harc ügynöksége ejtette az antiszemitizmus kutatási fogalmát és most nincs meghatározása a kifejezésre – mondta az ügynökség szóvívőasszonya. Blanca Tapia az EU Alapvető Jogok ügynöksége részéről elmagyarázta: ‘Nem tudunk semmiféle hivatalos meghatározásról az antiszemitizmus fogalmára’.” (Jewish Telegraphic Agency, 2013. december 5.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!