A kis Sztálin

2019. február 27. 10:31

Apja halála után a kibontakozó utódlási pókerben nem osztottak lapot Sztálin fiának.

2019. február 27. 10:31
Bártfai Gergely
Népszava

„Kilencszázötvenhárom március 5-én meghalt Sztálin. Illetve hogy tényleg aznap halt-e meg, csak az ördög tudja. Alvezérei – Berija, Malenkov, Molotov, Hruscsov és a többiek – türelmesen vártak napokon át, amíg a zsarnok szélütötten vergődött a dácsáján.

Orvost nem engedtek hozzá, nehogy a végén még felépüljön. Ha ugyan nem a titkosszolgálati főnök, Berija mérgeztette meg »a népek nagy tanítóját«, mert már o is félt a mindenhol ellenséget szimatoló paranoiás grúz öregembertől. A kibontakozó utódlási pókerben nem osztottak lapot Sztálin fiának, Vaszilij Joszifovics Dzsugasvilinek. Az akkor 32 éves fiatalember szerény képességű volt. Nem lehetett könnyű gyerekkora.  Kisfiú volt még, amikor édesanyja, Nagyezsda Allilujeva öngyilkos lett. Ki tudja, eljutott-e a fülébe a pletyka, hogy valójában az apja lőtte agyon egy dührohamában.

Vaszilij nem akadékoskodott, szófogadóan bűnösnek vallotta magát. Csaknem hét évet töltött börtönben, »Vaszilij Pavlovics Vasziljev elítélt« álnéven.

Mire kiszabadult, a hatalmi harc lezárult – mint tudjuk, Hruscsov győzelmével. A túlontúl veszélyes és ravasz Beriját, híven a sztálini hagyományokhoz, kivégezték. Molotov és Malenkov viszont »más fontos megbízatást« kapott a párttól, a külügyminisztert Ulánbátorba küldték nagykövetnek, a kormányfőt Kazahsztánba, egy vízerőmű igazgatójának. Ebben rejlett Nyikita Szergejevics és a XX. kongresszus nagy újítása: a kegyvesztettséget meg lehetett úszni ép bőrrel. A Dzsugasvili fiú is túlélte, de szánalmas állapotban. Veszélytelen volt a külvilágra, a vodkát pusztította és önmagát. A »kis Sztálin« egy parányi moszkvai lakásban, majd egy kaukázusi üdülőhelyen, végül a távoli Kazanyban töltötte egyhangú végnapjait. Az utolsó kopejkáig elitta 300 rubeles nyugdíját, amit a központi bizottság nagyvonalú döntésére folyósítottak neki. Hatott a töményen adagolt etanol, a szomorú agónia nem tartott sokáig. Az egykori rettegett zsarnok szerencsétlen fia 1962. március 19-én halt bele az idült alkoholizmus szövődményeibe, két nappal a negyvenegyedik születésnapja előtt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2019. február 28. 11:03
Sztálin a lányának: „Hej, a németekkel együtt mi legyőzhetetlenek lettünk volna.” Forrás: Svetlana Alliluyeva: Only one year (Csak egy esztendő), Hutchinson, 1969, 369.old.
Akitlosz
2019. február 27. 19:35
"Kilencszázötvenhárom március 5-én meghalt Sztálin. Illetve hogy tényleg aznap halt-e meg, csak az ördög tudja." Akkor ezek szerint én vagyok az ördög. A szerző dátuma ugyanis nagyon nagy tévedés, kereken ezer évvel később történt.
Akitlosz
2019. február 27. 19:33
"Apja halála után a kibontakozó utódlási pókerben nem osztottak lapot Sztálin fiának. " Kellett volna? A szerző annak örült volna? Ha nem akkor mi is a problémája?
puszika
2019. február 27. 15:35
Bártfai elvtárs! Telitalálat!! AKIKET NÉV SZERINT EMLÍTESZ,AZOKNAK VAGYTOK SZELLEMI ÖRÖKÖSEIK!! Ezt még tagadni sem lehet hiszen kellő időben ti magatok jelentettétek be!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!