Fohász a jelen időért

2019. január 28. 13:59

Olyan nemzetért, amelynek tagjai nem állandóan a múltba tekintenek.

2019. január 28. 13:59
Szentesi Zöldi László
888

„Hosszú évek óta figyelem, ahogyan a tízmillió történész országában lényegében minden múltbéli eseményről hajszálpontos ismereteket közölnek olyan emberek, akik máskülönben a bécsi béke évszámát összekeverik a kiegyezésével. Ami nem volna baj, tudatlannak lenni nem szégyen, kölcsönös a tehetetlenségi érzés, a történész meg nyilván nem tudja megbütykölni a kocsit, a furnérlemezt is csak forgatja a kezében, ahelyett, hogy valamilyen hasznos műveletet végezne rajta. A baj az, hogy a tudatlanok, akiknek nincsenek kétségeik, matematikai szükségszerűségként beszélnek nagyon is relatív megítélésű, komplex történelmi eseményekről.

Soha nem fogadtam el, hogy az ostobaság ellen ne emeljük fel a szavunkat, ha az magyar emberek, a politikai közösségünk tagjainak köréből származnak. Ellenkezőleg: úgy gondolom, hogy felemelni a szavunkat kötelességünk. Még akkor is, ha a fenti sorokat sértésnek tekintik azok, akiknek nem dolguk a magyar történelem bonyolult összefüggéseinek tételes vizsgálata, de önkéntesként harcolnak az »Akadémia« ellen.

Én most tehát jelen időért fohászkodom. Hogy el tudjuk engedni a múltat, és végre magunkkal foglalkozzunk. Boldog országban élnénk, ha a pozsonyi csatáról a történész referálna, nem pedig a hidegburkoló. De olyan történész legyen, aki nem foglya a saját mítoszának, és hasonszőrű társaival nem rontja az alkotó légkört már évtizedek óta. Jelen időért fohászkodok tehát, olyan nemzetért, amelynek tagjai nem állandóan a múltba tekintenek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2019. január 29. 00:08
Ti néztek állandóan a múltba, narancsbarom.
brabant89
2019. január 28. 20:10
"De olyan történész legyen, aki nem foglya a saját mítoszának, és hasonszőrű társaival nem rontja az alkotó légkört már évtizedek óta." Szóval olyan legyen, aki a jobboldal mítoszait képviseli. Zöldi, te kikre céloztál, amikor az alkotó légkört évtizedek óta rontó történészekről írtál?
írmag
2019. január 28. 18:01
Ne álljunk meg félúton, az igaz és valós magyar történelmünk hiánycikk (az utolsó csatlós állapotunk is "oktatási tárgy" volt).
annamanna
2019. január 28. 17:39
A múlt ezekben az esetekben nem jelenpótlék, hanem valláspótlék. A táltos előadására nem a történész helyett kíváncsiak az emberek, hanem az üres, lompos, unalmas papok helyett. A táltos lelkes és lelkesít, a pap a markát nyújtja és pöffeszkedik. A táltos üzenete pozitív, a papé lesújtó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!