Zsidó zavar: miért érzi magáénak egy zsidó szervezet a zsidóellenes Füst Milánt?

2019. január 22. 13:44

Füst Milán antiszemitizmusa miatt a Mazsike számára nem lehet cégér.

2019. január 22. 13:44
Gerő András
Azonnali

„A Mazsike alapszabályában többek között a következő olvasható: »…keretet nyújt a Magyarországon élő zsidók számára identitásuk pozitív megélésére...«

Talán ezek után mondanom sem kell, hogy Füst Milán nézetei a zsidókról – immár bizonyítottan – nem alkalmasak a zsidók számára identitásuk pozitív megélésére. Egy hangsúlyozottan és tartósan zsidóellenes nézeteket valló egyén nem lehet emblematikus alakja egy magyar zsidó kulturális szervezetnek. Az persze kérdés, hogy a Mazsike miért hirdet rendezvényeket Füst Milán Páholy címszó alatt.

Feltételezni sem merem, hogy nem tudják azt, amit Schein Gábor megírt. Kirschner Péter elnökkel együtt (aki a fővárosban hosszú évekig dolgozott a kulturális főpolgármester-helyettes mellett) kilenctagú vezetőség áll az egyesület élén – mindannyian képzett, tájékozott emberek. Nehezen vélelmezhető, hogy egy általuk felvállalt emblematikus név zsidókat érintő aurájával és alapszabályukat megkérdőjelező jellegével ne lennének tisztában.

Ha tehát kizárjuk azt, hogy Schein Gábor könyvének megjelenése után másfél évvel sincsenek tudatában annak, amit a szerző leírt, akkor csak az a magyarázat marad: Füst Milán jeles zsidó származású, baloldali elkötelezettségű magyar író volt, ezért tehát kóser. Illene tudni, sem a baloldaliság, sem a zsidó származás nem garancia a zsidóellenességgel szemben. Egy zsidó szervezet pedig nem emelhet piedesztálra egy virtigli antiszemitát.

Összegezve: Füst Milán irodalmi teljesítménye okán megérdemli, hogy utcát nevezzenek el róla, díj viselje a nevét, de egy zsidó szervezet számára antiszemitizmusa miatt nem lehet cégér. Akár a XX. században is sok olyan ismert, nagy hozzáadott értéket létrehozó, nemzetközileg is jegyzett, zsidó származású, humanista elkötelezettségű és nem zsidóellenes magyar irodalmi alkotó van, aki méltó lenne arra, hogy egy magyar zsidó kulturális egyesület szellemi fórumának névadója legyen. Füst Milán nem tartozik ezek közé.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2019. január 23. 16:07
Azért nem gondolnám, hogy Gerő András ne tudná, hogy anno a NYUGAT első nemzedékéhez tartozó KIVÁLÓ ZSIDÓ PUBLICISTA PAP Károly is foglalkozott ezzel a problematikával egy híres-hírhedt pamfletjében IS, amelynek a címe: "ZSIDÓ SEBEK ÉS ZSEBEK" VOLT--ÉS MINT MONDOTTAM VOLT A "NYUGAT" HASÁBJAIN KAPOTT NYILVÁNOSSÁGOT. A dolog tartalmi lényege: MI MINDENNEL VÁDOLJÁK A ZSIDÓKAT OKKA-JOGGAL ÉS OK NÉLKÜL, indokolatlanúl, ŐK MIRŐL TEHETNEK ÉS MIRŐL NEM, TOVÁBBÁ KIK AZOK AKIKNEK A ZSIDÓ KRITIKÁJA HMMM. LEGALÁBBIS MEGFONTOLANDÓ és kiké alaptalan. Mindazonáltal a zsidó munkatársak igencsak reprezentáltak voltak a Nyugat-nál, ölég ha csak Nagy Endré-re, Osváth Ernőre vagy Fenyő Miksára gondolunk.
syphax
2019. január 23. 12:03
1.) Azt tudtam, hogy Füst Milán zsidó. 2.) Azt is tudom, hogy nem csak EGYFÉLE ZSIDÓ van: népieschen már a XIX.sz..ban is mondták itt-ott: "VAN FEKETE ZSIDÓ, MEG VAN VÖRÖS ZSIDÓ". 3.) AZT VISZONT: MINDMÁIG NEM TUDOM, HOGY ÉRVÉNYES-É AZ OLYAN TARTALMÚ KÜLÖNBSÉGTÉTEL HOGYASSZONGYA: A.) VAN ZSIDÓł MEG: B.) VAN ZSIDÓ SZÁRMAZÁSÚ. ÉS HOGY TUDNIILLIK A KETTŐ UGYANAZ É AVAGY NEM UGYANAZ? 4.) AZT SEM TUDTAM, HOGY VAN(!!!) ANTISZEMITA ZSIDÓ, MERT ÉN AZT HITTEM: HA ZSIDÓ KRITIZÁL ZSIDÓT, ANNAK SZABAD! VISZONT. HA KERESZTÉNY KRITIZÁL ZSIDÓT, AKKOR AZ ANTISZEMITIZMUS, AMIÉRT MEGKÖVEZÉS, KINYIRÁS, LEFEJEZÉS, DE MINIMUM SÚLYOS KÖZMEGVETÉS "JÁR" A....KERESZTÉNYNEK. 5.) DE AZT AZUTÁN VÉGKÉPP NEM TUDTAM, HOGY FÜST MILÁN, A XX.SZ. ELEJÉNEK JELENTŐS ZSIDÓ IRÓEGYÉNISÉGE ANTISZEMITA...LENNE. NO EZ VÉGKÉPP MELLBE VÁGOTT OLYANNYIRA, HOGY SZINTE LEVEGŐT VENNI NEM TUDVÁN, SZINTE EL SEM HISZEM. 6.) DE MIVEL TUDOM, HOGY GERŐ ANDRÁS TÖRTÉNÉSZ KVÁZI "OBLIGÓ-N BELÜL VAN", NEKI MUSZÁJ ELHINNEM.. Márcsak ezért is köszönöm Gerő-nek, hogy megirta a fentieket.
Finale*
2019. január 22. 21:50
Ez a gyonyoru vers mindent elmond a magyarsagahoz es zsidosagahoz valo csodalatos ragaszkodasahoz.O valoban profetaktol szarmazott :) Füst Milán A MAGYAROKHOZ Oh jól vigyázz, mert anyád nyelvét bízták rád a századok S azt meg kell védened. Hallgass reám. Egy láthatatlan lángolás Teremté meg e nagy világot s benned az lobog. Mert néked is van lángod: Szent e nyelv! S több kincsed nincs neked! Oly csodás nyelv a magyar. Révület fog el, ha rágondolok is. Ne hagyd hát, hogy elmerüljön, visszasüllyedjen a ködbe, melybõl származott E nemes-szép alakzat… Rossz idõk futottak el feletted, Megbontott a téli gond és romlásodat hozta, megtapodtak, Megbolygatták hitedet, az eszed megzavarták, szavak áradatával ellepték, Áradás szennyével borították be kertjeid, vad vízi szörnyek ették virágaid , — majd a vad burjánzás Mindent ellepett utána, — oly termés volt ez a térségeken emberek! Hogy üszökké vált minden, aminek sudárrá kelle szöknie… De légy türelmes, — szólok hozzád, — vedd a Libanon Õs cédrusát,1 e háromezeréves szûzet, — rá hivatkozom, mert onnan vándoroltam egykor erre. Tekintsd õt, — türelmes pártájával2 hajladoz a szélben, nem jajong, De bölcsen hallgat s vár, amíg a negyedik nagy évezredben Kibonthatja gyümölcsét a nagyvilág elé. S tán ez a sorsod itt. Ki fénnyel sötétséget oszlat, holtat ejt s élõt emel, Borúlatodra majdan rátekint. Halld meg szavam! Én prófétáktól származom.
Akitlosz
2019. január 22. 19:20
Miért érez bárki is magyarnak egy zsidót?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!