A miniszterelnök operába megy

2018. november 20. 08:06

„Makács úr, mi tegnap minden körülmények között ott voltunk az Operában!” Mindez arról jutott eszembe, hogy a miniszterelnök a héten operába ment.

2018. november 20. 08:06
Kövesdi Péter
Vasárnapi Hírek

„»Makács úr, mi tegnap minden körülmények között ott voltunk az Operában!« Mindez arról jutott eszembe, hogy a miniszterelnök – tőle teljesen szokatlan módon – a héten operába ment. Igaz, valószínűleg nem a műélvezet, hanem főleg a nemzeti büszkeség ápolása okán. Így fordulhatott elő, hogy ő is ott volt a Scala nézőterén, amikor bemutatták Kurtág György első operáját. »Ez egy olyan este, ami okot ad nekünk, magyaroknak a büszkeségre« – mondta Orbán Viktor, aki erre az estére a Groupama Arénát cserélte fel a milánói Scalával, és Korhut Mihályt Kurtág Györggyel. Nem lehetett könnyű 30 év után nem elmenni egy magyar válogatott meccsre, miközben a fiaink az észtek nemzeti büszkeségét (és a labdakezelési alapismereteket) alázták éppen a zöld gyepen. Ráadásul éppen egy Kurtág-darabra, ami – futballszaknyelven szólva – elég mély talajú pálya, és még szotyolát sem lehetett rágni, az olyasmivel arrafelé kinézik az embert. Szóval ott ül a királyi páholyban, időnként idegesen előveszi a mobilt, aztán Orbán Vili góljánál felugrik, belecsap a levegőbe, de rájön, hogy ez nem komilfó, úgyhogy csak annyit suttog: na bazmeg, végre egy rendes G-dúr!

A miniszterelnök egyébként a héten egy másik előadást is megtekintett. Az ismert macedón szerző, Nikola Gruevszki kortárs operáját, az Álruhában Budapesten címűt adták a Kempinskiben. A szerző olyan nagy elődök »szoknyaszerepeiből« merített, mint például Giovanni Battista Pergolesi. Az olasz mester Livietta és Traccolo című művében a női főhős elhatározza, hogy börtönbe juttatja a környék hírhedt tolvaját Tracollót, és barátnőjével csapdát állít a zsiványnak. Hamis ékszerekkel csalják lépre a férfit, aki »polyák« nőnek öltözve bujkál előlük (a polyák egyébként annak idején a prostituáltat jelentette Itáliában). Vagy ott van A windsori víg nők Falstaffja, aki állandóan nők után koslat, és egy ízben női ruhában kell menekülnie a feldühödött férj elől.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Haraposkuvasz
2018. november 21. 09:55
egyszer meg belebetegedtek ebbe a magyargyuloletbe es orbanfobiaba..
akiaki
2018. november 20. 22:52
no, te seggparaszt! vacak dolog lehet ilyen cikk alá írni a nevedet, ami fennmarad!
atila68
2018. november 20. 17:52
Ez most ilyen vic'es? (nem)
nyugalom
2018. november 20. 13:56
A szerzőt jól fizetik, ráadásul nem csak pénzért aljas és ostoba!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!