Lejtők lényege

2018. november 22. 07:56

Az Amerikai Egyesült Államok nevű konstruált „pszeudo-nemzetállamát” is elérni látszik elkerülhetetlen végzete.

2018. november 22. 07:56
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„A hanyatlás második fázisa értelmezésükben az anarchia, amikor a lélek belső rendjének megbomlása már látványosan megmutatkozik a létberendezkedés egészének működésében is, de ekkor még erélyes rendészeti eszközökkel fenntartható, no, nem a rend, hanem csupán annak látszata. És végül az ő értelmezésükben, amikor már nincs olyan rendészeti erő, amely a rendnek akárcsak a látszatát fenntarthatná, akkor jön el a berendezkedés szétesésének végső fázisa a káosz, a teljes széthullás, megsemmisülés.

A birodalmak is olyan létberendezkedések, amelyek megszületnek, felívelnek, megmutatják szellemi létteljesítményüket. Ám a rend, a »törvény szövedéke mindig felfeslik valahol«, először a lélek belső rendje bomlik meg, aztán az anarchia és végül a káosz hullámsírjába fullad minden birodalom. Nem tudjuk, hogy a nyugatias modernitás eddigi világbirodalmai miért éppen egy évszázadig tartottak, de az elmúlt hatszáz év azt látszik igazolni, hogy az impériumok »anyagfáradása« nagyjából ennyit tesz lehetővé. A portugálok, a spanyolok, a hollandok, a franciák, az angolok, mint nemzetállamok után a nyugatias modernitás hatodik birodalmát, az Amerikai Egyesült Államok nevű konstruált „pszeudo-nemzetállamát” is elérni látszik elkerülhetetlen végzete.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kerekperec
2018. november 23. 09:21
Mokri: "Bogár! Tudod, mit mondott egyszer egy bölcs ember?" Bogár: "Mit?" Mokri: "Semmit!" Bogár: "Semmit? Azt hogy mondta? Ez hülye!"
Rasdi
2018. november 22. 17:45
Tulajdonkép nem az a kérdés az USA "bukásával", hogy egy USA nevű Észak-Amerikában levő állam eltűnik-e, hanem hogy milyen tényleges rend lesz ott. Mekkora lesz a társadalmi szakadék, és milyen rendőrségi erőfeszítésekkel lehet biztosítani, és mennyire erősnek egy biztonságérzetet a kiválasztott kisebbség részére. Mindenesetre az USA az az ország, ahol a legtöbb polgári lövöldözés történik. Mindenesetre "próbálgatják" a határokat. Nos nem feltétlenül az atomfronton, de eléggé problematikusnak tűnik ez az ottani "migránskérdés". Mi lesz, ha lövésekre kerül sor, és mi lesz, ha a demokrata/republikánus pénzcsoportok közti konfliktust tovább élezik?
Vakfolt
2018. november 22. 16:06
Sajnos a káoszból még csak az anarchián keresztül csak az anómiáig sikerült sokaknak visszajönni, bordai tence egyértelműen a káoszban maradt, újhülye anarchista, mellár meg a többi szakadt rövidlátnok anómiás. És ezekkel kell nekünk a demokrácia építését elviselnünk. Dejó.
Mich
2018. november 22. 14:47
Kína (újbóli) felemelkedésének a kiindulópontja a demográfiai politikájuk az 1970-es évektől. Ezt érdemes figyelembe venni - még ha M.o. soha nem is lesz abban a nagyságrendben - és nekünk az ellenkező irányba (=növekedés) kell dolgoznunk (jó ideig) - Kína a maga irányába (=csökkenés) ment 35-40 évig...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!